Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16990665 www.bgdnes.bg

Нова схема с есемеси краде лични данни на българи

Нова измама краде лични данни на българи чрез есемеси. В малките часове на последните два дни потребители на световноизвестна видео платформа у нас получават съобщения на телефоните си от номер InfoSMS – популярна платформа при заплащане на сметки, възстановяване на регистрации онлайн и други. От потребителите се изисква да отворят линк, където да потвърдат личните си данни, ако не акаунтът им ще бъде ограничен.

При проследяване на линка в популярна платформа за проверка на URL адреси излизат два източника – един от Франция и един от Русия.

Реклама

На официалния уебсайт на стрийминг платформата има указания за какви атаки от тяхно име трябва да се внимава. Според тях видео платформата никога не изпраща текстови съобщения или имейли, в които иска лична информация, в това число – банкови данни и пароли.

От там отбелязват още, че ако в текстово съобщение или имейл има линк, който потребителите не разпознават, не трябва да кликват на него. Платформата съветва още незабавно да сменим паролата си, както и да изпратим имейл на официалните им адреси.

Над една пета от фишинг имейлите идват от Русия, като това е най-разпространеният вид кибер престъпление в света. Всеки ден се изпращат 3,4 милиарда спам имейли.

Четете още

Измамници налазиха жената на Плевнелиев, предлагат ѝ "работа" в Китай

Измамници налазиха жената на Плевнелиев, предлагат ѝ "работа" в Китай

Измама! Предлагат карта за метро за 4 лева

Измама! Предлагат карта за метро за 4 лева

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама