Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17105709 www.bgdnes.bg

Диетоложката проф. Донка Байкова: Ядем палачинки на корем, но не дебелеем

Използвайте мед или нискомаслена заквасена сметана за добавка 

"Можем да ядем колкото палачинки искаме и да не дебелеем, стига в тях да няма брашно. Страхотен заместител например са овесените ядки."

Това разкри пред "България Днес" проф. Донка Байков, специалист по хранене и диететика. Повод за изказването й е нова мода, която гласи, че вкусното изкушение може да се похапва в изобилие, без да качваме излишни килограми.

Реклама

"Може да се използва и пълнозърнесто брашно, но е важно палачинките да съдържат минимално количество захар и масло. Количеството, което може да се консумира в едно хранене без вреда за здравето, не трябва надвишава 2-3 броя. Разбира се, препоръчително е да не ги консумирате всеки ден, а 2-3 пъти седмично", коментира Байкова.

Специалистката препоръчва на гладниците да използват като добавка мед или нискомаслена заквасена сметана. Байкова разкри и още няколко съвета как да запазим хубавата си фигура.

"Добре е в обедното меню да се приема заедно бобова и зърнена храна, чиито аминокиселини и състави се балансират и се доближават до състава на месото", споделя диетоложката.

Но ако искаме да свалим по някой килограм, добре е да ядем отделно боб, салата, пълнозърнест ориз, елда, гречка, киноа и просо. Тези храни не бива да се комбинират, а разделният модел означава, че храните ще се усвоят по-малко и ще има елементи на отслабване.

Тревожни остават данните за хранителните навици на подрастващите у нас. Около 30 процента от децата и от двата пола страдат от наднормено тегло. Проучването е обхванало 3300 малчугани. Според проф. Байкова родителите не трябва да водят малчуганите толкова често на сладкарница, за да ги поощрят за добри оценки. Така те ще привикнат и към друга вредна храна.

Четете още

Проф. Донка Байкова с горещ съвет: Закусвайте с лютеница в жегата

Проф. Донка Байкова с горещ съвет: Закусвайте с лютеница в жегата

Проф. Донка Байкова пред "България Днес":  Яжте просо през коледния пост!
Проф. Донка Байкова пред "България Днес":  Яжте просо през коледния пост!

Проф. Донка Байкова пред "България Днес": Яжте просо през коледния пост!

Реклама
Реклама
Реклама