Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17126958 www.bgdnes.bg

Съдружникът на Мартин Нотариуса потрошен в "Пирогов", адвокат Велимир Атанасов със счупен крак

Спряганият за ортак на Марин Божанов е в болница

Кракът ми е на парчета, казва Велимир Атанасов

Соченият за дясната ръка на Мартин Божанов-Нотариуса адвокат Велимир Атанасов е потрошен в "Пирогов". Юристът е осъмнал със счупен на парчета крак в болницата. Това научи "България Днес" от самия Атанасов.

"Кракът ми е строшен на парчета и в момента съм в "Пирогов." Само това имаше време да каже юристът, чието име се появи около безпрецедентния скандал с Нотариуса. Самият адвокат е спряган и за тайно гадже на подалата вчера оставка като шеф на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Реклама

Атанасов уточни, че е на контролен преглед заради тежкото счупване, което идва точно по време на убийството на Нотариуса, който бе ликвидиран на 31 януари. Юристът може да е паднал, но може и някой да го е "предупредил" да си мълчи.

Името на адвокат Велимир Атанасов се появи на бял свят за пръв път от устата на управителя на "Данаос девелопмент" Анастасиос Дикос, който твърди, че е бил изнудван от Нотариуса.

Дикос твърди също, че Атанасов се хвалил с "емоционалните си взаимоотношения" с Невена Зартова - ръководител на Софийската районна прокуратура, която подаде оставка в деня на публичното оплакване на гръцкия бизнесмен във вестник "24 часа".

Зартова потвърди, че е в "семейни приятелски отношения" с Атанасов и не видя нищо смущаващо в това, че районен прокурор на столицата е близка на съдружник на осъждан престъпник.

Гръцкият бизнесмен настоява, че в схемата за натиск срещу "Данаос" са се включили още хора, които са се представяли за служители на ДАНС, КПКОНПИ и НАП. Според Дикос в кампанията е участвал и бившият шеф на Агенция "Митници" Кирил Желев, който се оказва финансов съветник на конкурентното дружество. Накрая дори апелативният прокурор на София Радослав Димов се е намесил, като предлагал на адвоката на Дикос "да реши проблема" с клиента му.

Реклама

Вчера изплуваха и нови разкрития за Нотариуса и адвокат Велимир Атанасов. Твърди се, че близки до кръга на покойния са заплашвали цели семейства, ако не си платят за исканите услуги.

Това разказа в студиото на БНТ Йоаким Каламарис, който е сред гръцките бизнесмени, тормозени от кръга около Нотариуса. По негови думи след отказ да се плати следвали проверки от институции и съдебни дела.

"Развиваш печеливш бизнес и искаш да инвестираш още. В един момент твой терен се оказва апетитен и за други хора, които искат да сложат ръка върху бизнеса. Следват заплахи и рекет", каза Каламарис. Така според опарени и запознати действала схемата на Нотариуса.

"Имаше заплахи за нас, за нашите семейства. Идват на масата, казват да дадете тази сума, можем да ви оправим, вие сте в много лошо състояние, може да станете още по-зле. Тези хора са много силни", каза бизнесменът Йоаким Каламарис.

Когато бизнесмените не се пречупват и отказват да плащат, се преминава към план Б. В него са въвлечени служители от институции, твърдят предприемачите.

"Имахме обаждане от служители на ДАНС, които се представяха за такива, имахме от НАП адски много натиск и проверки, имали се от КПКОНПИ, но, пак казвам, ние не се притеснявахме, защото първо сме чисти", каза още бизнесменът.

Следват и над 10 съдебни дела, включително и за измама. Бизнесмените твърдят, че са сигнализирали редица институции за натиск срещу тях без резултат.

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис описа потрошения Атанасов като "мозъка" на групировката за търговия с влияние около убития Мартин Божанов-Нотариуса. След всички тези данни за изнудвания вчера главният комисар на МВР Живко Коцев каза, че започват и такова разследване, както и участвал ли е адвокат Атанасов в схемите. А именно дали Нотариуса е изнудвал гръцки бизнесмени.

 

Пребит, преди да го убият

Нотариуса бе пребит брутално, а след това ликвидиран с един куршум в челото на 31 януари в затворен жилищен комплекс в столичния квартал Бояна.

През 2021 г. Нотариуса беше публично осветен в престъпна дейност чрез разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".

Тогава той и съдружниците му бяха направили опит да рекетират Ивайла Бакалова с "абонамент" от 100 000 евро, за да извадят съпруга й Веселин Денков от ареста. За Нотариуса се говори, че е държал десетки прокурори и съдии в джоба си и им е давал подкупи, за да поглеждат настрани по някои обвинения и дела. Тези, които не се съгласявали да взимат подкупи, били заплашвани и изнудвани. Разследването на мащабната схема, която разтърси съдебната ни система, продължава, както и това за убийството на Нотариуса.

Четете още

Нищят дали Нотариуса е изнудвал гръцки бизнесмени и дали адвокат Атанасов е замесен

Нищят дали Нотариуса е изнудвал гръцки бизнесмени и дали адвокат Атанасов е замесен

Нови разкрия за Нотариуса, заплашвал цели семейства

Нови разкрия за Нотариуса, заплашвал цели семейства

Реклама
Реклама
Реклама