Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17225864 www.bgdnes.bg

Имотният пазар в Пловдив върви нагоре advertorial icon

Висококачествените жилища в райони с отлична локация и уредена инфраструктура са хит сред клиентите

Сделките с недвижими имоти в Пловдив вървят нагоре, сочат последните данни на Агенцията по вписванията. За четвъртото тримесечие на миналата година статистиката отчита 4870 продажби на нови обекти, като броят им бележи ръст с 1,6% на годишна база. Според експерти от бранша посочените данни са сигурен знак за засилване на доверието към пазара и тенденция, че търсенето ще продължи и през настоящата година.

Данните на големите агенции в града показват, че сделките със жилища са силен двигател на пазара. Ипотечното кредитиране е ключов фактор за тях. Лихвените нива в страната остават изключително ниски в сравнение с другите европейски държави. Очакването за 2024 г. е, че банките ще продължат да отпускат ипотечни кредити под 4%, което стимулира много хора да се сдобият с ново жилище.

Друг фактор е очакваното присъединяване на България в еврозоната. Неизвестността и разнопосочните мнения какво ще се случи в резултат на този процес също кара хората - особено тези с по-големи спестявания, да се насочат към инвестицията в имот.

Въпреки това най-голям остава процентът на купувачите, които търсят жилище с цел лично ползване. Напоследък това са все по-млади хора с перспективни професии, както и семейства на средна възраст с малки деца. Характерно за тях е, че те избират имоти в добре уредени и висококачествено изпълнени комплекси - с eнepгocпecтявaщи решения и множество допълнителни екстри като високоефективна топлоизолация, качествена дoгpaма и луксозни общи части. За тях лесната достъпност, наличието на зелени площи, място за паркиране и т.н. са от решаващо значение при вземането на решение.

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив е свидетел и на една много интересна тенденция – сделките на зелено. След години на затишие купувачите отново проявяват интерес към покупката на жилищни имоти в ранен етап на строителство. Този тренд се обуславя от някои основни предимства, сред които възможността за придобиване на имот с добра локация и на място с изградена инфраструктура.

Ето защо най-атрактивна и търсена за живот си остава западната част на града около „зеления оазис” на Пловдив – в района на парк ,,Отдих и култура”. Локацията е само на минути от центъра и привлича със своето спокойствие и уют, с лесен достъп с транспорт, наличие на детски градини, училища, магазини, ресторанти, кафенета. Наблизо е Гребната база, която предлага отлични условия за релакс и е сред любимите места за спорт и разходка.

Реклама
Реклама
Реклама