Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17257169 www.bgdnes.bg

Българка меси хляба на Исус

Най-древната пшеница се отглежда у нас 

Насъщният лекува диабет, сърдечно-съдови болести и рак 

Най-древният сорт пшеница отглежда Златина Найденова от великотърновското село Никюп.

Младата жена обработва 30 декара от древната зърнена култура, която датира от 7000 г. пр. Христа. По думите й хляб от лимец е присъствал на Тайната вечеря на Исус Христос и се явява последната храна, която е консумирал, преди да бъде разпънат на кръста.

"Лимецът е една от най-древните житни култури, познати от човечеството. Исус е знаел това и се е докосвал само и единствено до чистата и благодатна храна. Поради тази причина реших да дам шанс за нов живот на позабравеното растение в наши дни, за да може Бог да ми е благодарен. Знам, че това е моята мисия", споделя пред "България Днес" Златина. По нейни думи с лимец са се хранили фараоните, траките и древните цивилизации.

Реклама

"Земята, на която отглеждам производството си, е вълшебна - Никюп е пълен с енергийни източници, които дават светлина на лимеца и завишават свойствата му", категорична е Найденова.

Според народната медицина лимецът се използва за превенция и лечение на диабет, сърдечно-съдови болести, рак, репродуктивни проблеми, глутенова непоносимост и куп други заболявания. Освен това е и храна, подходяща дори за бебета, тъй като новородените могат да се захранват с лимец.

"В 100 грама се съдържа дневната човешка нужда от протеин, засища и държи ситост в продължение на часове. Включва витамини от групите А, В и Е, желязо, цинк, магнезий, осем вида аминокиселини. С него може да се приготвят всички рецепти, за които се използва бяло брашно, но реално има здравословен ефект", разказва младата жена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама