Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17309331 www.bgdnes.bg

Клошари - дежурните изкупителни жертви на службите

Пясък в очите: Погват бездомници за заплахи към ченгета, служители на НАП и политици

Клошари се оказаха най-удобните изкупителни жертви на разследващите у нас. Понякога неспособни, друг път по-скоро нежелаещи да стигнат до истинските извършители на престъпления у нас, службите, чиято работа е да намерят истината, с лекота хвърлят пясък в очите на обществото, като погват бездомници и клошари, които дори нямат мотиви за тези деяния! Службите си измиват ръцете и случаят е приключен. Последният е този с клошаря с бомбастичния прякор Червения пират.

Реклама

Илко Захариев, представен ни като Червения пират, е обвинен в множество заплахи към магистрати, политици, служители на НАП и ченгета. У погнатия с нелеките обвинения ченгетата откриват телефоните, от които бил отправял заканите, докато в същото време той скита по улиците от години и рови за храна по кофите. Червения пират разказал на разследващите, че намерил телефоните в кошче за рециклиране в столичен мол.

От полицията твърдят, че в тях са запазени имейлите, от които изпращал заплахи до различни политици, магистрати, търговски центрове и училища. Оттук логичният въпрос как един бездомник плаща сметките на 3 телефона и как може да не бъде заловен над 1 година? Ако е бил толкова активен, както твърдят ченгетата - използвал е над 15 различни имейла, за да сипе заплахите, то тогава как не са проследени телефоните му? Какви са мотивите на един клошар да изпраща заплашителни имейли, включително до съдия Цариградска?

Държавното обвинение твърди, че Захариев е отправят заплахи и до Мария Габриел, която е вицепремиер и външен министър, шефовете на СДВР и НАП Любомир Николов и Румен Спецов, както и други. Писал и преди месеци, когато отново бил задържан. Имейлите са с идентичен текст, съдържали обиди, а накрая пишело, че има пистолет. В момента Червения пират е зад решетките, след като Софийският районен съд реши да го задържи под стража.

Случаят твърде много напомня на подпалването на "Царските конюшни" на ъгъла на централните булеварди "Дондуков" и "Васил Левски" в София през 2018 година. Интересно съвпадение е, че в последните години за пожари в емблематични, исторически сгради, намиращи се на апетитни терени, към които има спорни инвестиционни намерения, виновни все се оказват бедни клошари.

Припомняме, че няколко години преди това сградата е продадена от бившия областен управител Веселин Пенев за близо 700 хил. лв., което беше счетено за ощетяващо държавата решение. По случая се водеше дело, по което подсъдими бяха Веселин Пенев и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Едното обвинение бе за сключена неизгодна сделка, като щетата е над 10 милиона лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост. След скандала тогава нищо повече не се чу по въпроса.

Реклама

Въпреки че няма статут на паметник на културата, съгласно приетия през 2015 година ПУП на Столична община е установено, че сградите на "Царските конюшни" притежават високи исторически качества и е предвидено запазването им. В тази зона не се допуска пристрояване, застрояване и ново строителство, единствено допустими са дейностите по консервация и реставрация.

Пак клошар бе погнат и за пожара с бившите тютюневи складове в Пловдив. През 2016 г. огънят съсипа четирите исторически сгради. Изгоряха покривните конструкции и етажите, останаха само фасадите. Тогава пак една от версиите за причините за пожара беше, че е причинен от клошари, които обитавали изоставените сгради. Но пожарникарите не изключиха и умишлен палеж. Така и не се разбра къде е истината.

Позовавайки се и на свидетелски показания, тогава говорителят на пловдивската пожарна заяви, че вероятно огънят в последната запалена сграда е предизвикан умишлено.

Големите бивши тютюневи складове са част от Тютюневия град и са паметник на културата. На собствениците са били издавани предписания, но не били глобявани. Очевидци на пожара подозират, че той е умишлено предизвикан с цел по-лесно да бъдат усвоени апетитните за строителство терени.

Нито един от тези случаи не е решен, но във всички едно е сигурно - бездомник е обявен за виновен.

Каре: Бившето кино "Възраждане"

През ноември 2021 година в София горя като факла емблематична сграда, която е паметник на културата. За инцидента скоростно беше посочен бездомник. След като притеснени жители на столицата подадоха сигнал за горящата сграда, на мястото бяха 8 противопожарни автомобила, които потушиха огъня, избухнал в покривната част.

Според тогавашния служебен министър на културата Велислав Минеков пожарът е пример за "класическа престъпна схема". Теза, която често се допуска от органите на реда след подобен инцидент.

След 1 януари 2016 година нощното заведение затваря врати и от тогава не работи, а сградата се руши. В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев сподели намерението си на мястото на "Син сити" да построи нов петзвезден хотел. Собственикът е глобен с 200 хил. лв. заради бездействие, довело до увреждане на сграда, паметник на културата. Тя все още стои като паметник, но на разрухата.

Реклама
Реклама
Реклама