Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17375016 www.bgdnes.bg

Ловците от Горско стопанство Смилян: Чакаме мечката да убие, за да я отстреляме

Животното заравя плячката си и до два дни се връща за нея 

"Чакаме проблемната мечка да убие отново, за да я отстреляме в рамките на 10 дни."

Това заяви пред "България Днес" Анатолий Елев, старши ловец в Горско стопанство Смилян по повод разрешението от 1 март стръвницата да бъде убита, тъй като застрашава живота на жителите на няколко села в Смолянско. За броени дни през януари животното влезе в няколко електропастира и изяде четири телета и една крава. През февруари мечката отново нападна и уби още две тревопасни.

"Нямаме друг избор, освен да изчакаме стръвницата да нападне отново, защото в противен случай не можем да я намерим, а трябва да сме сигурни, че сме отстреляли същата мечка, която причинява щетите", споделя Анатолий. По негови думи отстрелът винаги се случва извън населените места, така че няма опасност от преминаващи хора. А ако в близост има населено място, ловците поставят табели, на които е обозначено, че ще се извършва обстрел на животно и хората трябва да внимават, както и да не ходят в гората.

Реклама

"Мечките първо убиват животното, изяждат меките части, след което заравят трупа и в рамките на 2-3 дни се връщат, за да си продължат обяда", разказва Анатолий.

Елев разкрива, че по този начин ловците се ориентират къде и кога да дебнат животното.

"След като стана ясно, че мечката ще бъде отстреляна, всички хора в Черешово и околните села се чувстват малко по-спокойни. Надяваме се по-бързо да я приключат, защото възрастните хора ги беше страх да излизат от къщите си", споделя пред вестника кметският наместник на Черешово Милко Кисьов. По думите му хищниците са будни заради необичайно топлото време тази зима.

Кметът разкрива притесненията си, че ако сега само една мечка напада, въпрос на време е да се включат и останалите горски обитатели.

Четете още

В Родопите пропищяха: Страх ни е от мечка убиец

В Родопите пропищяха: Страх ни е от мечка убиец

Мечка изяжда телета, хора се страхуват да не влезе в къщите им

Мечка изяжда телета, хора се страхуват да не влезе в къщите им

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама