Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17384467 www.bgdnes.bg

От варненския зоопарк зоват: Носете риба, ако видите избягалия пеликан

Птицата избира сама да поеме по своя път и напуска дома си 

"Бихме искали да помолим, ако някой види избягалия розов пеликан, да купи риба и да го нахрани."

Това призоваха пред "България Днес" от варненския зоопарк, след като в началото на тази седмица мнозина жители на морския град срещнаха едрата птица да обикаля край централния плаж. Оказва се, че пеликанът е беглец от зоопарка и дори служителите не могат да го върнат обратно.

Реклама

"Беглец от зоопарка, най-едрият обитател на езерата ни - розовият пеликан. Много красиво и внушително животно! Дойдоха да го търсят служителите, но уви, уплаши се и излетя", написа в социалните мрежи Калоян Петров, който попаднал на птицата случайно.

От зоологическата градина напомниха, че имат и статут на Спасителен център за диви животни.

"Изключително благодарни сме на всеки човек, който ни уведоми за местонахождението на въпросната птица. Само че тук става дума за пеликан, успешно рехабилитиран, който сам е преценил кога да напусне дома си и кога е моментът да се върне в естествения си хабитат", споделят служителите. По думите им те са приютили розовия пеликан, след като са го намерили с множество наранявания. Дълго време полагали грижи за него, но е дошло време птицата да поеме сама по пътя си, тъй като не е забравила естествените си навици.

"Много ще се радваме, ако хората го хранят с риба. Пеликанът е свикнал с човешкото присъствие и не се притеснява", заключиха от варненския зоопарк.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама