Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17384688 www.bgdnes.bg

Художникът авангардист Иван Мудов: Откраднаха ми скулптурата за 10 бона

Творбата от бетон изчезнала безследно от тротоара на столичен булевард

Чудата бетонна скулптура на съвременния художник Иван Мудов бе открадната от тротоара на столичен булевард. "Един ден просто я нямаше. Вложих толкова много усилия, не знам какво да правя", сподели артистът пред "България Днес".

На 08.03 скулптурата изчезва от пространството пред витрината на галерия за съвременно изкуство и от тогава местоположението й е неизвестно.

Реклама

Странната творба се нарича "Емпеш-пипи", което буквално на френски означава "ограничител за пикаене". Интересното е, че за направата на шантавата статуя артистът се е вдъхновил от градската среда на Париж - специални конструкции, които пречат на пикаещия човек да си свърши работата. Ако някой реши да пуска вода над тях, то струята веднага ще почне да пръска към него.

"В някакъв смисъл скулптурата изземва функциите на държавен орган, например полицай. Вместо да санкционира с глоба пикаещите по ъглите, хванати в крачка, или да им казва: "Спри, недей!", ги наказва и възпира по друг начин. И така неодушевеният предмет придобива една особено наситена властова зареденост", обясни повече кураторката на изложбата Бояна Джикова. За художника творбата за 10 бона символизира политическа критика, но също и обществена. "Творбата представлява критика и към нагласите към скулптурите в публична среда. Хората масово чупиха и драскаха върху МОЧА, сякаш е вуду кукла", допълни Джикова.

Скулптурата провокира много хора, но някой все пак си я е харесал, за да я отмъкне.

Вървящ по тънката линия на законното и незаконното, авторът на творбата е бил арестуван неколкократно в чужбина поради пърформансите си. През 2001 г. например артистът застава в средата на кръстовище в Грац, Австрия, облечен като полицай регулировчик от България. Маскираният "полицай" дава пътни указания и шофьорите по инерция започват да ги изпълняват. За друг проект Мудов се преобразява в просяк и обикаля улиците, искайки от хората не пари, а боклук.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама