Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17399639 www.bgdnes.bg

Вселенският патриарх Вартоломей опява Неофит по необичаен древен чин

Вселенсикят патриарх Вартоломей, който като най-старши опява пръв покойния патриарх Неофит в столичния катедрален храм-паметник "Свети Александър Невски", го прави по необичаен древен чин. Това е било решение на духовния водач на всички източноправославни християни.

Организацията и протоколът на опелото и погребението на главата на БПЦ, дело на богослова проф. Иван Иванов и на Варненския владика Йоан, бяха определени като "безупречни и изключително канонични и достойни" от всички владиците, дошли да отдадат последна почит на своя покоен събрат. 

Реклама

Заупокойната тържествена литургия се води на различни езици, но въпреки това изразява единението във вярата и молитвеното общение между представителите на различните православни църкви.

В началото на тарурната церемония Вселенският митрополит Вартоломей остана без богослужебните си одежди и инсигнии, защото началото на заупоокйната служба бе поставено по канон от временния наместник на дядо Неофит - Варненски митрополит Йоан. 

Без одежди останаха и представителят на Руската православна църква - митрополит Никанор, и владиката Епифаний, глава на Украинската православна църква, заради прекъснатото общение между двете църкви. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама