Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1744815 www.bgdnes.bg

Още плача за децата си!

„Още плача за дъщерите си Христина и Росица. Не мога да спра. Утре (днес - бел.а.) стават 7 години откакто си отидоха от този свят.
В неделя ходих на гробището, за да запаля свещички. Поплаках си, казах им каквото имах нужда, но не ми олеква." Това разказа пред „България Днес" майката на убитите сестри Белнейски - Фани, в навечерието на процеса.

Белнейска за първи път няма да бъде в деня на смъртта на Хриси и Роси на гробчетата им. Причината е, че днес делото за жестокото убийство, потресло България, започва отново на втора инстанция - Пловдивския апелативен съд.
„Заседанието е от 9 часа в Пловдив и няма как да отида да запаля пак свещички. А и зная, че не мога да ги върна, сега по-важно е истината да излезе наяве добавя Фани.

След поредица заседания и обрати съдебната сага срещу уличения за извършител на убийството Лазар Колев продължава. През миналата година върховните магистрати върнаха за преразглеждане делото в Пловдив, след като самата Фани Белнейска поиска от съдиите това да се случи. Минути след като предяви искането, почернената майка припадна в коридорите на Съдебната палата. „Направих го, за да излезе истината наяве.

Лазар Колев е виновен, но има и съучастник. Вече съм сигурна, че едно по едно всичко ще стане ясно. До края на това дело ще започне и друго, по което вече има събрани доста материали", обобщава Белнейска.

Междувременно адвокатът на Колев - Марин Марковски, заяви, че още на първото заседание ще поиска по-лека мярка за клиента си.
„Не вярвам на спекулациите, че Лазар Колев ще го пуснат на свобода. Те ако са искали - сега да е извън килията", смята Фани. По информации, които дочула, Лазар Колев крие съучастника си, „защото му дават надежди, че ще успеят да го изкарат".

Съдиите ще решат дали Колев ще остане зад решетките, докато делото тече. Според следователя по случая Веселин Мартин-ски подсъдимият за жестокото престъпление няма как да бъде освободен, тъй като доказателствата, че той е блудствал и след това е удушил Христина и Росица, са категорични.

„Ако Лазар Колев бъде освободен, трябва да е луд да остане и 24 часа в България. Според мен веднага ще се опита да се укрие. Не вярвам да се стигне дотам. Напротив - надявам се процесът да стигне докрай и скоро да стане ясно кой е съучастникът на Колев", коментира пред „България Днес" Мартински. Той поясни, че делото е било върнато за преразглеждане заради уточняване на някои детайли, а не заради негодни доказателства.

Фани Белнейска обаче смята, че процесът отново ще се проточи - първо ще бъде върнат на първа инстанция и чак след като отново бъдат преминати всички стъпала на съдебната ни система, ще се стигне до окончателна присъда.

На 23 ноември 2011 година Апелативният съд в Пловдив потвърди доживотната присъда на Лазар Колев за убийството на сестрите Белнейски. Присъдата беше същата и на първа инстанция. По силата й той трябва да плати и 400 хиляди лева на родителите на двете момичета.

Според апелативните магистрати обвиненията срещу Колев са доказани по категоричен начин, а защитната теза е изцяло опровергана. Съдът реши още, че свидетелите и експертизите са потвърдили, че на 29 януари 2006 година в местността Грамадите Лазар Колев по особено мъчителен начин е изнасилил и убил Росица и Христина Белнейски.

На 27 януари 2006 г. Фанка Белнейска, която работи на гарата в Пазарджик, се чува с двете си деца за последно. Те искат разрешение да отидат на заведение. Тя ги пуска, тъй като до този момент те не са закъснявали. Последно Росица и Хистина са видени от компанията, с която били в заведение „Булит", около 11,30 ч. Момичетата тичат да гонят последния тролей.

Повече никой не ги вижда живи Телата на двете сестри са намерени на 31 януари в безлюдната местност между Брацигово и Пещера. Според експертите смъртта на двете момичета е настъпила в нощта срещу 28 януари. Поради ниските по това време температури телата им са предпазени от зъбите на бездомни кучета.

Пръв на зловещата находка се натъква пастир от Пещера. Мъжът вижда в снега тялото на Христина. Трупът е гол и обезобразен до неузнаваемост, около него има кръв. Два часа след началото на първоначалния оглед полицаите се натъкват и на втория труп.
Според аутопсията Росица загива от удар с тъп предмет по главата, а Христина - от задушаване. Безспорно е това, че преди да бъдат зверски убити, и двете са били насилвани.

Дуелът на титаните

Марин Марковски и Лъчезар Таков са считани за титани сред българските юристи. Неслучайно те защитават най-популярните лица от кримисредите. Дуелът им по делото „Белнейски"със сигурност ще бъде паметен и ще влезе в учебниците по право.
Защитаващият Лазар Колев адвокат Марковски навъртя 35-годишна професионална практика, като работи по над 300 случая.

Едно от първите му дела е срещу турци във Възродителния процес. Тогава Марковски успява със страхотна пледоария да смекчи сериозно присъдата на своя подзащитен. Става известен и като защитник на Мила Гешева, която обвини внука на Живков - Тодор Славков, в изнасилване. Познатият като страхотен оратор и психолог винаги успява да изкара максимума за своите клиенти. Последно Марковски беше нает от семейството на Симеон Йосифов, който през есента на 2011 г. прегази 19-годишния Ангел Петров в Катуница. Често до юриста в съдебната зала застава и синът му Димитър, чието име също става популярно в адвокатските среди.

Новият адвокат на почерненото семейство Белнейски е Лъчезар Таков. Той е известен с това, че винаги поема най-за-плетените случаи и рядко губи дело. Сред известните му клиенти са братята Маргини, Златомир Иванов-Баретата, Вальо Топлото. За разлика от Марковски Таков говори малко, но винаги на място.

Топюристът не прави неоснователни искания към съда и посвещава цялото време на клиентите си. Приема всеки случай като лично предизвикателство. Колегите му го описват като „мъжко момче" и „човек на честта". Бори се докрай и никога не се отказва от поет вече случай.
Едва ли някой би се наел да познае победителя от сблъсъка, който започва днес, но със сигурност ще има и разочаровани.

Осъден лекар подписва експертизите

Около експертизите по делото „Белнейски" гръмнаха няколко сериозни скандала. Част от тях бяха подписани от шефа на столичната Съдебна медицина Станислав Христов. Скандалният лекар обаче има вече влязла присъда пробация от 3 години за шофиране в нетрезво състояние. На 9 септември 2009 г. медикът катастрофира, а дошлите на място полицаи го тествали с дрегер, който отчел 2 промила алкохол в кръвта.

Присъдата на Христов е на път да предизвика истински хаос в залите на Теми-да, защото адвокати вече обявиха, че ще обжалват негови експертизи, като една от тях е по-скандалния случай „Стоян Балтов". Репутацията на Христов е повече от съмнителна. Редица негови колеги свидетелстват, че той често злоупотребявал със спиртните напитки, докато е на работа. Патоанатомът е абониран за неприятности, след като преди време гръмна и друг скандал около него.

Доц. Христов беше обвинен за експлантация на тъкани от мъртъвци, преди да им е направена аутопсия.

Една от най-спорните експертизи по делото „Белнейски" е подписана от вещото лице Иванов. Два месеца след убийството той излиза със становище, че под ноктите на убитите сестри няма достатъчно епителен материал, за да се направи ДНК профил на палача им. На по-късен етап обаче Иванов изготвя профил, като твърди, че той съвпада с този на Лазар Колев.

По време на изследванията са направени и компютърни снимки на материала, иззет от момичетата. Впоследствие обаче и плаките със снимките, и самият материал изчезват мистериозно. Така на практика няма как да бъдат направени нови изследвания, които да потвърдят или опровергаят становището на Иванов.

с. 4-5

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама