Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17452275 www.bgdnes.bg

Раздават пенсии на автобусна спирка

  • В сняг, дъжд и пек 
  • Няма свободно помещение за възрастните хора, кметицата нехае 

Доли ЛУКАНОВА

Пенсии се раздават на ръка на стара автобусна спирка. Такава е ситуацията в шуменското село Тимарево вече трети месец. В деня за получаване на парите си местните пенсионери се събират на уреченото място и чакат пощальона, който идва по обяд.

Реклама

Върху скована от дъски маса служителят брои парите на всеки колкото се полагат, дава ги и отпраща човека да си ходи у дома. Без значение какво е времето навън, баби и дядовци трябва да са на спирката. Проблем е и че няма охрана, която да гарантира сигурността на възрастните хора, когато взимат доходите си.

"Виждам, че така се случват нещата. Не е редно, но не знам каква е причината", споделя пред "България Днес" Ерджан Алиев от местото читалище.

По думите му хората са си взимали пенсиите от културната институция, но това е било преди много години. Как и защо е прекратена тази практика, не е ясно. До декември миналата година не е било и проблем, тъй като е имало друго помещение, предоставено на "Български пощи", в което пенсионерите да влизат и да получават месечните си доходи. Без обяснение кметицата на селото Мехнуриет Басри поискала пощите да освободят мястото. Така на пощальона Мехмед Сюлеймнан се налага да раздава пенсиите в рискова обстановка.

По правило местните трябва да си получават парите в село Белокопитово, но това е невъзможно, ако нямат личен транспорт, тъй като обществен липсва. Автобус има само до Шумен. Най-близкият банкомат пък е на 3 километра от селото, което също не е вариант за трудноподвижните възрастни хора.

"България Днес" потърси Мехнуриет Басри за коментар, но кметицата не даде обяснение защо се е стигнало до тази ситуация.

"Не ме занимавайте с такива неща. Няма да коментирам", категорична е управничката пред "България Днес".

В търсене на решение за проблема от "Български пощи" са поискали официално съдействие и от областната администрация в Шумен, но все още няма положителен резултат. Предвид ситуацията при следващото раздаване на пенсиите ще има полицейска охрана.

Реклама
Реклама
Реклама