Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1746806 www.bgdnes.bg

Васил Филипов: Семерджиев се занимаваше само с мерзост и далавери

С Васил Филипов разговаря Деяна ПАВЛОВА

- Г-н Филипов, днес правителството ще гласува оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, според вас тя оправдано ли му бе поискана?

- Семерджиев се оказа, че е посредствен и недостатъчно квалифициран служител, физик е по образование, но това, че е събрал дипломи, той
трябва да си ги сложи в някой овчарник. Първо, той няма изградени морални критерии, за да оцени, че от него се очакват реални и ефективни действия.

Това се наблюдава през цялата му кариера като кадър на БСП и човек от кръга на Румен Овчаров. Назначенията му на места, в които има големи парични потоци, не трябва да изненадват никого. През 1997 г. на 30 януари бе назначен за член на Съвета на директорите на „Булгартрансгаз". Преседя 19 дни член на борда и аз го отпратих.

- Защо?

- Трябваше да се назначи нов борд с нови хора. Служебното правителство пое управлението на страната и така се стигна до тези неща. Семерджиев къде ли не ходи, какво ли не сменя, общо взето, виждате, че мина и през ДКЕВР, въпреки че нямаше подготовката за това. Угаждаше на монополисти. и мафиоти. Даже след едно щателно разследване се оказа, че под негово ръководство е работила одиторска група в ДКЕВР, която е правила неоторизирани посещения за инвестиции в монополистите.

Бяха назначени като консултанти и взимаха луди пари от ДКЕВР, за да вършат тази работа, която е, меко казано, престъпна. Одитът в началото на 2010 г., който бе по поръчение на назначения след Семерджиев в „Булгартрансгаз" Иван Дреновички, показа потресаващи злоупотреби. Например по трасето на новостроящия се газопровод Добрич-Силистра са купувани земи на десет пъти по-високи цени от мафиотски фирми.

Потресаващ е и случаят, когато през 2009 г. купува на изпроводяк един почти бракуван неработил турбокомпресор, доставен от една фирма. Купува го за нов от рециклирана машина, която е работила в Казахстан. За да откраднат по-ефективно парите, машината стои под един навес, а парите от 1,4 млн. евро се превеждат в държавата Белиз.

Тази машина уж е доставена за резервна по една предишна поръчка, като почти всичко е бракувано малко след като е въведено в експлоатация. Ако са нови, работят по 15 г. Освен това Семерджиев има издадени присъди от Върховния административен съд. Този човек се е занимавал само с мерзост и злоупотреби.

- За тези злоупотреби има ли разследване?

- За него има две прокурорски преписки. Едната е от 2010 г. на Софийска градска прокуратура, в която са описани много далавери. Има и друга за земите, които са ги купували за газопровода Добрич-Силистра. Тече дело по нея. Има прокурорски преписки, които са готови и оформени. Ще влязат и в съда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама