Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17523747 www.bgdnes.bg

Георги Иванов пуска легендарния мустак заради вирус

  • Вместо маска срещу епидемия и карантина
  • Още прадядо ми Драгни Стойчев е бил с мустак, клел се е с Левски, разказва първият ни космонавт

Първият ни и най-велик космонавт досега - Георги Иванов, отпразнува 53-годишнината на своя гъст мустак. Той го носи от 1971 г., когато бил пилот и провеждали стрелби.

Реклама

"Тогава заради местен вирус се наложи да бъдем поставени под карантина за 20 дни. Именно тогава си пуснах брада и мустак. След края на карантината дори и не си помислих да се разделя с мустака. Той ми носи късмет", споделя летецът ни. Само след дни - на 10 април, стават 45 години от първия полет на Георги Иванов с покойния вече съветски командир Николай Рукавишников.

Заради повреда в двигателя Иванов и Рукавишников не успяват да се скачат с орбиталната станция "Салют-6". В следващите часове дори има сериозни опасения, че двамата няма да могат да се върнат на Земята.

Екипажът на "Съюз-33" все пак се приземява успешно, но споменът от премеждията с кораба "Съюз-33" все още не е избледнял.

"Пак ми се иск да облека скафандър и да излетя в Космоса и смятам, че няма колега, който да не иска същото", казва Иванов.

Колкото до големия и гъст мустак, с който и днес разполага, космонавтът признава, че мустаци са имали всички мъже в рода му. Основоположник е неговият прадядо Драгни Стойчев от Ново село, днешен Априлци, който като член на местния революционен комитет се заклел над Евангелието и револвера лично до Апостол Васил Левски и бил с гъст черен мустак. "Панайот Хитов е бил заедно с него, и той с огромни щръкнали мустаци", смее се днес Иванов. Мустакът изиграл роля и малко преди излизането на космонавтът ни. Добри Джуров, тогавашен министър на народната отбрана, искал да провери чувството за хумор на Георги и го питал: "Майор Иванов, известно ли ви е, че според устава на армията един офицер няма право да носи мустаци?. Иванов отговорил мигновено: "Другарю армейски генерал, познавам устава. Един български офицер може да носи мустаци - стига те да не са по-големи от мустаците на министъра". И цялата комисия прихнала. "Значи взехте си и последния изпит преди полета", отсичат те.

Четете още

Първият български космонавт Георги Иванов стана на 83 г. и отсече:  Вече мечтая само за здраве!

Първият български космонавт Георги Иванов стана на 83 г. и отсече: Вече мечтая само за здраве!

Георги Иванов също пости

Георги Иванов също пости

Реклама
Реклама
Реклама