Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17523889 www.bgdnes.bg

ФОТОСПОМЕНИ! България влиза в НАТО с трабанта на Паси

  • 20 години за историята
  • Празници и протести бележат членството ни в алианса

В годините след рухването на комунизма през 1989 г. България премина през паметни събития, които бележат историята на древната ни държава за много време напред.

Реклама

Страната ни трябваше да преживее тежки моменти с купонна система за купуване на храна, шоково поскъпване на всички стоки от първа необходимост и галопираща хиперинфлация. Преди да излезе на пътя, който да ни изведе до общия ни европейски дом. Една от най-важните стъпки към пълноправното ни членство в Европейския съюз беше присъединяването към НАТО. Цели 20 години изминаха от 2 април 2004 г., когато трибагреникът се развя до знамената на останалите държави от алианса. В новата ни рубрика "Фотоспомени" днес връщаме лентата 20 години назад.

България влиза в НАТО със стил и с трабанта на Соломон Паси!

Паси е основател на Атлантическия клуб в България и най-ревностен привърженик на идеята нашата страна да се присъедини към военния пакт. Колоритният политик дочака своя звезден миг и като външен министър на страната беше важна фигура в подписване на присъединителните договори. Паси остава в историята и със своя знаменит трабант, в който возеше някои от най-знаменитите западни политици, посещаващи България. Както и духовния водач на католическата църква папа Йоан Павел Втори. В картоненото возило пътуваха двама генерални секретари на алианса - Яп де Хоп Схефер и Манфред Вьорнер.

Реплика на трабанта беше част от арт проект за отбелязване на 15-ата годишнина от членството на България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Влизането на страната ни в алианса отприщи бурни реакции в родината, които не бяха само положителни. В София се провеждаха протести под надслов "НАТО вън от Балканите".

Но гласът на мнозинството българи беше "за" присъединяването ни към военната организация. И то като верен залог за националната ни сигурност. И днес, 20 години по-късно, българите отново трябва да взимаме важни решения за съдбата на родината. Погледът назад към историята със сигурност ще ни помогне да изберем отново правилния път!

Четете още

България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО

България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО

Реклама
Реклама
Реклама