Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17533106 www.bgdnes.bg

Камилата Дарко си има булка

*Стягат сватба в Павликени 

*Двугърбата съпруга е с година по-малка 

Докараха булка на камилата Дарко от Павликени! Двугърбата му половинка е на около година и пристига от частен зоопарк у нас. Носи името Дара, тъй като е закупена изцяло от дарения на посетителите в зоокъта. Младоженката вече се запозна с бъдещия си мъж и с любопитство огледа новото семейно гнездо.

"На Дара определено й хареса и се почувства добре в компанията на Дарко. Посрещнахме я с плато с любимите й храни", споделя пред "България Днес" ветеринарят д-р Даринка Михайлова, която от 30 години се грижи за животните.

Реклама

Морковите и цвеклото са истинско изкушение за животното. Двегодишният Дарко също споделя вкусовете на булката си и двамата с удоволствие си поделят порциите. В дневния им режим са включени още жито, царевица и люцерна.

"Клетката е направена по изискванията на Министерството на околната среда и водите за три животни, така че спокойно може да си и имат поколение", допълва специалистът.

На бебе посетителите могат да се радват най-малко след 3 години, тъй като половото узряване на камилите започва от 3-годишна възраст, а бременността продължава 13 месеца.

В момента младото семейство се радва на прекрасни условия за живот, тъй като клетката им е просторна, в нея има непрекъснато течаща вода и навес, който да ги подслонява.

"Купихме мъжката камила миналата година от Чехия. И за Дарко бяха събрани дарения. Видяхме, че се чувства много самотен, тъй като тези животни са свикнали да живеят по двойки, и затова обявихме втора дарителска акция", казва още д-р Михайлова.

Общинският зоокът в Павликени е създаден преди 57 години. В него се отглеждат над 200 животни от 40 вида. Той е един от малкото, за който няма входна такса и е на общинска издръжка. Освен камилите Дарко и Дара в зоокъта посетилите могат да видят мечока Васко, коткоподобните маймуни гвенони, муфлони, щрауси, козлета, понита, вълци и много птици.

Четете още

Кафявият мечок Тони се събуди от зимния си сън

Кафявият мечок Тони се събуди от зимния си сън

Почина 19-годишната тигрица Шели от Зоологическата градина в София

Почина 19-годишната тигрица Шели от Зоологическата градина в София

Реклама
Реклама
Реклама