Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1754212 www.bgdnes.bg

Убиецът на Присиян иска по-лека присъда

Делото за убийството на 11-годишния Присиян от Шумен отива във Върховния касационен съд. До месец магистратите ще насрочат дата за процеса. Така през пролетта ще стане ясно каква ще бъде присъдата на 21-годишния Христо Сечински-Кобрата, който е подсъдим за жестокото престъпление. На 6 септември 2011 година малкият Присиян бе намерен заклан  в изоставен строеж в центъра на Шумен. Детето е било нападнато в гръб от Кобрата. След като го е наръгал 17 пъти, Сечински избягал. Върнал се на следващия ден на местопрестъплението и запалил тялото на Присиян, за да заличи следите си. 
След като бе заловен, Кобрата направи пълни самопризнания. Така успя да сключи споразумение с прокуратурата, на базата на което присъдата му се намалява с 1/3. Така Сечински избегна доживотния затвор. Шуменският окръжен съд му постанови 30 години затвор при първоначален строг режим и 100 хиляди лева кръвнина за родителите на детето Стефка Влайкова и Иво Иванов. След като защитата на Сечински обжалва решението, Варненският апелативен съд намали с две години присъдата му. Христо Кобрата обаче обжалвал и 28-те години зад решетките. 
"До последно ще чакам максималната присъда, която в нашия случай е 30 години. Не виждам защо съдът я намалява с 2 години. Мисля, че достатъчен компромис му се направи на убиеца на сина ми с това споразумение, с което му намаляват присъдата", ядосва се почернената майка на Присиян Стефка Влайков. Тя е категорична, че в случаите на такива жестоки престъпления с деца споразуменията с прокуратурата действат в услуга на престъпниците.
 
 
7 години за палача на Цветан 

Тийнейджърът убиец Борислав Богданов получи 7 години и 4 месеца затвор за убийството на 12-годишния Цветан Цанов. Кървавото престъпление беше извършено през  август 2011 година в трамвайното депо на ДБотевградско шосеУ в столицата. Борислав наръгал Цветан над 90 пъти с нож. Максималната присъда за малолетни при убийство по особено жесток начин е 12 години. След като и Борислав се призна за виновен, той също сключи споразумение с прокуратурата и получи с една трета по-малко наказание. Ефективно убиецът на Цецо ще лежи 6 години и 4 месеца, тъй като лежа една година в следствения арест. След това беше освободен с по-лека мярка. "Аз съм против това, че в момента убиецът на сина ми, който е с присъда на първа инстанция, е на свобода. Той се разхожда между нас, говори си каквото си иска и може да посегне отново", възмутен е бащата на Цветан - Иван Цанов. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама