Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1754252 www.bgdnes.bg

Бащата на удушеното момиче Явор Кръстев: Яна да не се е самоубила?!

 "Като слушам въпросите на адвоката на Чеци, и ми става гадно. Гледам го накъде бие, опитва се да търси други виновни за убийството. От няколко кладенеца вода носят. Накрая ще я изкара, че дъщеря ми се е самоубила и това ще бъде", обяви пред "България Днес" бащата на убитата в Борисовата градина Яна Явор Кръстев.
Вчера най-накрая тръгна делото за убийството на 28-годишната майсторка на детски играчки Яна Кръстева, която бе намерена мъртва в Борисовата градина. Подсъдим за жестокото престъпление е Николай Русинов-Чеци. В обвинителния акт, подготвен от прокурор Стефан Рачев, се казва, че Яна е била насилствено съблечена. След това обвиняемият я е съборил и се хвърлил върху нея. Инцидентът е станал в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 година, когато в парка е имало рок концерт. Тялото на пребитото и удушено момиче бе открито на 10 юли.
Бащата на Яна - Явор Кръстев, и майка й Росица ще бъдат частни обвинители в процеса, за да се борят за най-тежката присъда за убиеца на дъщеря им. Те предявиха и граждански иск от 400 хиляди лева за нанесените им неимуществени вреди. Съдията отхвърли искането на брата Николай и сестрата Даниела, които също искаха да бъдат частни обвинители в процеса и претендираха за кръвнина от 50 хиляди лева.

"Парите никога не са били цел. Това е формалност, която трябва да изпълним, за да бъдем частни обвинители. Не искаме да печелим от смъртта на Яна и това сме го казали отдавна. Искаме всичко най-тежко за убиеца на детето ни - разказа пред "България Днес" Явор Кръстев. - Но все пак това е трагедия за всички нас и с това не трябва да се злоупотребява."
Адвокат Иво Найденов, който защитава Николай Русинов, разпитваше настоятелно свидетелите по делото за връзките на Яна и сексуалния й живот. Интерес за защитата представляваше и фактът колко често пие Яна, каква е любимата й напитка и дали пуши цигари или марихуана. В залата стана ясно, че Яна е имала само една сериозна връзка - с приятеля си Петко, с когото е живяла на семейни начала. Разделят се по негова инициатива и Яна тежко понесла този факт. "Това са младежки работи, татко, ние така се караме и се събираме. Скоро пак ще сме заедно", е последното, което Яна казва на баща си за връзката си с Петко. 
Бившият приятел на Яна също беше в залата. Той и семейството на момичето поддържат постоянен контакт дори след убийството. След раздялата Петко и девойката са били в приятелски отношения и дори във фаталната вечер са заедно с компания от около 10 човека в дискотеката "Порк Пай", известна като "Маймунарника".
По време на разпитите на тридесетте свидетели, сред които имаше и познати както на Яна, така и на Чеци, стана ясно, че през периода от пролетта до лятото на 2011 година Яна се е срещала с три момчета. Както "България Днес" писа веднага след убийството, единият от тях е бил ски учителят Калин, който притеснявал известно време девойката, но накрая спрял да й звъни. Другият е Огнян, с когото Яна е излизала непосредствено в дните преди убийството. Във фаталната вечер Оги е казал на Яна по телефона, че е болен и няма да може да се видят. Впоследствие ченгетата установяват, че той е излъгал и не е прекарал нощта в дома си, а е бил в търговски център, далеч от местопрестъплението.
Третият обожател на Яна е бил младеж с прякор Борачев, който обаче прекратил отношенията си с момичето много преди убийството. Яна е имала и краткотрайна връзка с по-малък от нея рапър, който не е бил в Борисовата градина в нощта на 8 срещу 9 юли. 
От показанията на приятелите, които са били с Яна в ДМаймунарникаУ, стана ясно, че вечерта тя е изпила 4 бири, като си е пийнала от чашата с джин на приятелката си Сашка. Никой от свидетелите не потвърди категорично дали Яна се е познавала с Чеци преди фаталната вечер.

Приятелката й Иглика, която е нейна бивша съквартирантка, обясни, че е възможно Яна да се е запознала с Чеци през 2006 година, когато той е работил като барман на къмпинг "Смокиня".
Във фаталната вечер Яна се е срещнала с Иглика случайно. Двете сядат да пият по бира в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици". Оттам се отправят към езерото с лилиите в Борисовата градина, където Яна има среща с приятели. След полунощ момичето и приятелите й отиват в ДМаймунарникаУ. 
В залата стана ясно още, че убитата Яна е използвала няколко предплатени карти за мобилни телефони. Една от тях е била включена и след смъртта на момичето. "Когато разбрах, че Яна е мъртва, не можах да повярвам. Звъннах на картата, която аз й дадох. Вдигна ми жена, която ми обясни, че мъжът й Ангел е забравил телефона си вкъщи", разказа пред съдията по-малкият брат на убитата Николай. 
Подсъдимият Николай Русинов-Чеци признава, че е правил секс с Яна във фаталната вечер. Той твърди, че си е тръгнал след това, докато тя е спяла. В първия ден от процеса Русинов заяви, че ще даде обяснения на по-късен етап. 




Майката на Чеци:
Той е добър баща!

"Николай е добър баща. Бившата му съпруга също е добра майка. Разделиха се заради несъвместимост на характерите!", заяви категорично пред "България Днес" майката на подсъдимия Николай Русинов. Тя дойде да подкрепи сина си в съда, като записваше всяка дума, изречена в залата. "За мен синът ми не е виновен. Не е убил това момиче. Но аз вярвам в съда, вярвам в сина си и знам, че това ще бъде доказано." Майката на Чеци отказа да коментира какво е здравословното й състояние в момента, като насочи журналистите към личния й лекар. 


Рапърът Спенс - свидетел

Рапърът Светослав Найденов-Спенс вся смут в съда. Той също бе призован като свидетел по делото за убийството на Яна. "Извикаха ме, защото пях в ДМаймунарникаУ във фаталната вечер. Не вярвам, че мога да помогна много по този случай. Тук съм с хората, които организираха партито", разказа пред "България Днес". Спенс е категоричен, че не дошъл за да си прави реклама. Бил е разпитван и в полицията. "Познавам Чеци от 10 години, но не сме близки. Не си звъним по телефоните. На здравей-здрасти сме, както се казва. Във въпросната вечер той е имал покана за това парти", сподели още Спенс. Той разказа, че е отбягвал близки контакти с Русинов, защото, когато пийнел, и започвал да говори глупости. "Правеше се на паркетен лъв, разказваше кои звезди познава и по какви партита е ходел. Обичаше да има контакти с известни хора, но не съм го виждал агресивен. Когато закачаше някое момиче, ако го отреже, просто се пренасочваше към друга девойка", сподели специално за "България Днес" скандалният рапър. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама