Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1754747 www.bgdnes.bg

Куйович пише книга в затвора

Будимир Куйович пише книга зад решетките. Затворническата администрация обаче не е склонна да удовлетвори молбата му времето, което ще отделя върху творбата си, да се счита за работа и така да лежи по-малко.
Със сигурност осъденият за трафик на наркотици черногорец има какво да разкаже, но е възможно да има и засегнати. Скандалът с Куйович гръмна през декември 2007 г. Два месеца той тресеше МВР и доведе до оставки на висши шефове и до следствени дела срещу Куйович и хората му и срещу полицаи от Разград. Тогава стана ясно, че с разрешение на МВР на черногореца е издаден фалшив паспорт. Скандалът е сочен и за една от причините за освобождаването на бившия вътрешен министър Румен Петков. Черногорецът пък твърдеше, че му бил плащал.
Според председателя на "Асоциация за реинтеграция на осъдени лица" - адвокат Даниел Стоянов, подобни откази като този на Куйович са нормативен проблем:
"В закона е посочено, че трябва да има ред, определен от министъра на правосъдието, който да изяснява тези случаи. Такъв обаче и до ден днешен няма", обяснява юристът.
За широките познания на Будимир Куйович относно българския ъндърграунд говори фактът, че той продължава да е оперативно интересно лице и често е посещаван от хора от следствието, които търсят информация за случващото се в ъндърграунда.
Осъденият черногорец междувременно търси начини да бъде възобновено делото срещу него. Той се срещнал с юристи от Центъра за подкрепа на осъдени лица. Мотивите да се иска възобновяване са, че според черногореца 60-те килограма хероин, за които бе осъден, са му били подхвърлени. Твърди, че са му била поискана голяма сума пари и чадърът му го жертвал, след като той отказал да плати. Според него и СИМ картата на един от телефоните му е била манипулирана, а от нея са пращани съобщения до Сърбия, които по време на процеса бяха взети за основни доказателства. Бил изключително подготвен с материалите по делото и на срещите с адвокатите си ходел с няколко папки с документи.
Зад решетките Куйович се проявява като изключително умен. В същото време бил и изключително състрадателен и някои дори го определят като същински Робин Худ. Например решил да плати близо 400 лв. за операция на крака на затворник от Тунис, който нямал здравни осигуровки.
Адвокат Даниел Стоянов засяга и този въпрос.
"Това е много сериозен проблем. Ако три месеца през последните три години не си внасял осигуровки, ти отпадат здравните права. Така, ако попаднеш в затвора, само при присъди над 3 години ставаш осигурен. Това обаче е един "параграф 22". Защото държавата превежда пари на Министерство на правосъдието, а човекът три години не може да бъде лекуван. Възможността му е или да отиде в стационара, или да си плати. Най-наболял е проблемът с чужденците, които са залавяни като трафиканти или нелегално влезли през границата, и съответно няма как преди това да са плащали осигуровки у нас", обяснява юристът.


Майкъл Капустин - първият писател в райе

Майкъл Капустин беше първият, който написа не една, а две книги, докато беше зад решетките. Единствено на него му е било разрешено времето върху трудовете му да се счита за работа и така да лежи по-малко.
Фараонът с канадски паспорт в първите години след соца създаде финансовата пирамида "Лайф чойс интернешънъл" и завлече 2821 вложители с обещание за бърза печалба.
По време на делата срещу него Капустин стана пословичен с разиграването на цирк пред съда. Ту нямал пари за адвокат, ту не разбирал магистратите, защото не знаел български.
Капустин беше единственият затворник у нас с личен лаптоп. Златка Русева - зам.-министър на правосъдието, издаде разрешение да ползва екстрата през 2005-а. После му го отнеха. Страстта му към високите технологии обаче остана - Капустин обучава братята си по килия как да работят с компютър, за да се социализират по-лесно на свобода. Другото му хоби е спортът - всеки ден прави упражнения. От време на време рисува и реди изложби пред надзирателите и останалите затворници.
Майкъл Капустин бе осъден през 2002 година от Софийския градски съд на 17 години затвор. Делото продължи шест години. През 2008 фараонът излезе предсрочно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама