Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1755272 www.bgdnes.bg

Дамбовците избягаха в Румъния

Скандалните олигарси Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, които бяха арестувани при шумната акция "Октопод" заедно с Алексей Петров, избягаха в чужбина. Това разкриха пред "България Днес" техни близки.
Решението да духнат от страната двамата взели, след като обвиненията срещу тях отпаднаха. Няколко месеца след ареста им Дамбовците започнали да изнасят бизнеса си в чужбина. Най-голямата им инвестиция е строежът на завод за рециклиране на скрап в Румъния. В строителството на огромното предприятие ще бъдат вложени над 100 милиона евро. Като партньор на Дамбовците е посочена известна западна фирма. Големият брат Пламен в момента се намира в Румъния, за да следи лично изграждането на завода.
"Като не ги искат у нас в тази криза, те ще открият хиляди работни места в Румъния. Всичко в завода е изпипано до последния детайл, а оборудването е последна дума на техниката", обяснява близък до братята.
По думите му заводът ще бъде с огромен капацитет да преработва десетки хиляди тонове отпадъчни метали годишно. Запълването на огромния капацитет нямало да бъде проблем. Освен румънски скрап към предприятето щели да бъдат насочвани и влакови композиции със събрания в България отпадъчен материал. Композициите със скрап щели да бъдат товарени на частния терминал, построен от Дамбовците край Гара Яна, близо до София. В съоръжението, което позволява върху жп вагоните да се качват цели ТИР-ове, Дамбовците вложиха над 5 милиона евро. В момента желязото се преработва във фабриката на братята в "Кремиковци", но с пускането на новия завод тя ще спре работа си.
Изнасянето на бизнеса към Румъния станал повод за жестоки скандали между неразделните братя Дамбовци. Повод за кавгите било нежеланието на малкия Йордан да се раздели с любимия си зоопарк, в който отглежда десетки екзотични животни и множество елитни състезателни коне. Според запознати Йордан категорично заявил на брат си, че не искал да ходи никъде и иска да си остане в България, за да си гледа крокодилите и маймуните.
След дълги спорове Дамбовците стигнали до решението да си поделят бизнеса. Така румънските инвестиции в завода за скрап останали за големия брат, а останалият бизнес за по-малкия. Освен жп терминала Йордан наследил проект за строеж на огромен ветропарк на връх Мургаш. Той остава собственик и на хиляди декари земя край "Кремиковци", където трябва да бъдат построени огромни жилищни комплекси. Те трябва да бъдат реализирани, след като фалиралият комбинат бъде нарязан за скрап до 5-10 години.
Преди да се разделят, братята Дамбовци се хвалеха, че са готови да вложат над 100 милиона лева в строителството на жилищни комплекси и молове на мястото на бившия завод.
Покрай раздялата на собствеността Дамбовците били принудени да продадат луксозната си 20-метрова яхта, купена за 9 милиона лева. Доскоро баровският кораб "Ферети" бе закотвен на гръцкото пристанище Калмари в близост до Солун. Заради кризата Дамбовците трябвало да се разделят с лъскавата яхта за 4 милиона лева. Новият собственик на возилото бил заможен търговец, който въртял бизнес с цветни метали в северната ни съседка.

Арестувани в операция "Октопод"

Братята Пламен и Йордан Стоянови бяха арестувани при полицейска операция "Октопод" през февруари 2010 година. Те попаднаха зад решетките заедно с Алексей Петров, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, Николай Велчев и Лозана Славчова.
Те бяха обвинени, че заедно с Алексей Петров са организирали схема за незаконно изнасяне на материали от "Кремиковци" за скрап. Шест месеца след това Дамбовците бяха пуснати от ареста, а съдът отмени забраната им да напускат България с мотива, че не са събрани никакви доказателства, че са част от престъпна група.
В крайна сметка обвинение беше повдигнато единствено срещу малкия брат Йордан, който според прокуратурата отглеждал незаконно тигър в частния си зоопарк в "Кремиковци". Животното беше конфискувано, а на Дамбовеца беше наложена единствено глоба.
Малко след като магистратите ги оневиниха, братята Дамбовци се заканиха да съдят прокуратурата и МВР заради наложения запор на фирмите и имуществото им за десетки милиони левове. В някои свои интервюта те надълго и нашироко обясниха, че задържането им причинило огромни загуби, които ще поискат държавата да им възстанови. След няколко изявления те изведнъж млъкнаха и потънаха в неизвестност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама