Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1756276 www.bgdnes.bg

Яне: Заплашват ме!

Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи Яне Янев заяви вчера, че получава сериозни заплахи.
Те били пряко свързани с работата му по разсекретяване на корупционни документи, свързани с енергетиката, бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката в кабинета му - Румен Овчаров, и шефа на фирма "Фронтиер" и съученик на Овчаров - Красимир Георгиев.

Лидерът на РЗС отказа към момента да съобщи кой точно го заплашва, но пред "България Днес" бе категоричен, че още днес ще внесе сигнал, за да се разбере всичко.
"Това са неща, с които трябва да се заемат службите", обясни Янев. "Получавал съм много заплахи през годините, но тази определено е по-различна. В разсекретените документи за енергетиката са намесени имената на политици от най-високо ниво. Надявам се, че службите ще си свършат работата и истината ще се разбере", заяви лидерът на РЗС.

Реклама

Янев Янев бе категоричен, че каквито и заплахи да получава, това няма да го уплаши и няма да спре да се бори срещу корупционните практики. "Аз съм от християнско, консервативно семейство. Баба ми си има една фраза: "Това, което ходи по глава, на камък няма да отиде!". Така че - приел съм си мисията", обобщи шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи. Той не пропусна да благодари на съпругата си Галя. "Тя си знае какво й е, когато научава за заплахи срещу мен. Радвам се, че винаги ме е подкрепяла и не се е опитвала да ме разубеди", обобщи Яне Янев.

Вчера той представи поредната порция документи, свързани със сагата "Фронтиер-Станишев-Овчаров-Красимир Георгиев". Става въпрос за разсекретена информация за телефонни разговори. "Станишев зад гърба на Европейската комисия е договарял чрез Румен Овчаров и Красимир Георгиев-Фронтиера незаконни доставки на гориво от Русия, защото от 1 януари 2007 г. ЕК на практика забранява да се внася от Русия повече от 20% от доставките на ядрено гориво", заяви Янев. "Договорките са от 2006 година, но доставките на гориво са извършени през 2007 г., когато България вече е била член на ЕС. Всички документи ще бъдат отново изпратени до главния прокурор Сотир Цацаров", закани се шефът на комисията по корупция.

В предоставена справка от Националната следствена служба се посочва, че анализът на придобитата от подслушването информация налага извода, че "ежедневната дейност на Красимир Георгиев е свързана с реализация на негови лични икономически интереси". "Има данни за извършени тежки престъпления и би следвало главният прокурор да възобнови тези дела. Става въпрос за класически тип търговия с влияние. Един министър е предоставил възможност цялата държава да бъде паралелно, задкулисно управлявана не от Министерския съвет, не от кабинета на министъра, не от Народното събрание, а от някакъв си Красимир Георгиев-Фронтиера", обобщи Яне Янев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама