Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1757794 www.bgdnes.bg

Дубай отказа да ни върне Таки

Властите в Дубай официално са отказали да ни върнат Христофорос Аманатидис-Таки, научи "България Днес". Това гласи решение на съда в емирството по повод искането на българската прокуратура за екстрадиция на наркобоса. Според запознати то е получено у нас в началото на януари, но родните магистрати предпочитат да запазят информацията в тайна.
"Тази тема ми е неудобна и не желая да я коментирам. Няма да ви кажа нищо", обяви градският прокурор на София Николай Кокинов.
Според запознати нежеланието на Кокинов да коментира темата е заради пропуск на негови колеги около процедурата за екстрадиция. Таки бе задържан на 9 май 2012 г. от Интерпол два дни след като бе обявен за международно издирване. Седмица по-късно главният прокурор Борис Велчев изпрати искане до властите в Дубай за екстрадицията на Аманатидис заради разследванията, който се водят срещу него.
"Между Дубай и България има спогодба за екстрадиция. Процедурата е стандартна и след като тамошните власти разгледат доказателствата, трябва да предприемат мерки по екстрадирането му" - обяви тогава зам. градския прокурор Роман Василев.
Оказва се, че още при изготвянето на документите от българска страна е допуснат невероятен гаф, като е забравено да се приложат достатъчно доказателства, уличаващи Таки в престъпна дейност. Пропускът става причина тамошните власти да пуснат Аманатидис на свобода.
Решаваща роля за това изиграва и славата на родното правосъдие като изключително корумпирано и некомпетентно. Така наркобосът необезпокоявано си живее няколко месеца в луксозния си апартамент в емирството. Впоследствие безпрепятствено напуска страната и изчезва безследно.
Макар Таки отдавна да не е в Дубай, казусът с екстрадицията му продължава да занимава властите там. Така седем месеца след ареста дубайският съд излиза с официално решение, че няма причина за екстрадирането на наркобоса.
Това не е първият случай, когато гаф или недоверие в съда води до отказ за екстрадиция на подсъдими. Такъв е случаят и с Димитринка Атанасова, която бе обвиняема по делото за убийството на ямболската адвокатка. След като разгледа искането за екстрадиция, съдът в Лондон отказва да го изпълни. В безпрецедентните си мотиви английските магистрати посочват в прав текст, че заради корумпираната съдебна система в България Атанасова има опасност да не получи справедлив процес.

 

Ченге го предупреждава да бяга

Отказът на съда в Дубай да екстрадира Таки не е пречка наркобосът да бъде изправен на съд в България, макар и задочно. Според запознати разследването срещу Аманатидис и престъпната му група за разпространение на наркотици е приключено и обвинителният акт трябва да бъде внесен в специализирания съд до няколко седмици. Заедно с Таки обвиняеми са още 18 души от наказателната му банда, известна като Бандата на чуковете.
Сред тях са тарторът Любомир Симеонов - Любо Чука, безследно изчезналият Сашо Пацов, любовникът на Русата Златка Камен Балбузанов-Куката, Кирил Муртов, Кирил Киров-Руския и шефът на фенклуб "Левски-запад" Антон Калчев. Всички те ще бъдат изправени пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група за продажба на наркотици. Според събраните до момента доказателства наркобандата е действала от началото на 2007 г. Неин лидер до бягството му през есента на следващата година е Таки. Аманатидис напусна страната на 28 септември 2008 г. с редовен полет София-Атина, след като е предупреден от вископоставен служител в МВР за готвена срещу него полицейска операция. След това бандата се ръководи от Христо Вартерян-Исуса, който също се води в неизвестност от май 2009 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама