Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1757843 www.bgdnes.bg

Жената на Баретата на хапчета

Съпругата на Златомир Иванов-Баретата - Калина, е на успокоителни хапчета заради притесненията покрай здравословното състояние на половинката си. Жената спряла да се храни и да спи, като поддържала непрекъснато връзка с екипа от лекари, които се грижат денонощно за мъжа й в "Пирогов", разказаха пред "България Днес" нейни приятелки.
След инцидента допълнителна охрана варди не само дома на Иванов, но и близките му. Едри гардове обгрижват майка му и баща му, които не излизаха от болницата първите дни след нападението.
Златомир Иванов-Баретата бе прострелян на 29 януари пред входа на Съдебната палата в столицата. Той тъкмо се канел да влезе в храма на Темида, когато върху него се изсипали десетки куршуми. Баретата бе улучен на четири места - в корема и краката.
Килърът се целил в Баретата от последния етаж на Търговския дом, който се намира точно срещу сградата на съда. За да заличи следите си, стрелецът напоил обилно с бензин малката стаичка, която била приют за клошари. След като свършил работата си, стрелецът драснал клечката и всички улики били изпепелени. Според разследващите килърът е стрелял с автомат "Калашников", по който е имал редица подобрения.
Убиецът се възползвал от създалата се суматоха след стрелбата и необезпокояван се измъкнал през един от шестте изхода на Търговския дом. Образът на стрелеца все пак бил запечатан от камера, поставена в един от магазините на бул. "Витоша". Продължават да се преглеждат детайлно всички записи от устройствата за видеонаблюдение от деня на покушението, коментираха разследващи. Обемът от тази информация обаче е твърде голям и затова се изисква повече време, за да се обработи. Експерти следят за всякакви детайли около облекло или раници на съмнителни хора, минали покрай камерите тогава.
След като Иванов бе закаран в ДПироговУ, се оказа, че два от куршумите са го пронизали в бедрото, а два са заседнали в корема му. Тежко са засегнати пикочният му мехур, тънкото и дебелото черво. Баретата едва прескочи трапа след четиричасова операция в столичната болница веднага след като беше приет. При пристигането му в "Пирогов" гардовете разчистили периметъра, като дори изгонили пациентите от коридорите и стаите, за да осигурят спокойствието на ранения си бос.
Вече седмица Златомир Иванов се бори за живота си. В понеделник му бе направена поредната операция. В момента Баретата е в медикаментозна кома. След интервенциите той е получил сепсис и е с много висока температура. Лекарите не правят никакви прогнози за състоянието му. Това каза адвокатът му Марияна Тодорова. Тя се надява клиентът й да се възстанови след покушението срещу него.
Ченгетата работят по три версии за стрелбата срещу Златко Баретата. Според една от тях в атаката срещу Иванов е замесена бивша барета, като самият Цветан Цветанов не изключи Алексей Петров да има нещо общо със стрелбата.
"Не съм замесен в покушението срещу Златомир Иванов. Може да е всеки", коментира пред "България Днес" Алексей Петров.
Подозренията паднаха и върху дългогодишния враг на Баретата - Димитър Вучев-Демби. В момента срещу Иванов се води дело за ръководене на група за наркоразпространение, като именно Демби е основният свидетел на прокуратурата. Той обаче е категоричен, че няма нищо общо с атентата и дори е бил изненадан от покушението. След стрелбата Демби не се яви на съдебното заседание, в което е свидетел срещу дясната ръка на Баретата - Антон Савов - Тони Мамата. Самият Демби е намекнал пред свои познати, че тази седмица ще стават интересни неща с него.
Златко Баретата е бил много притеснен за делото си в деня на стрелбата. Притеснявал се от това да не получи втора осъдителна присъда. До момента няма данни да е бил заплашван, коментираха още ченгетата.


Опит за убийство

"Категорично целта на килъра е била да убие Златомир Иванов-Баретата. Не може и дума да става за сплашване. Искали са да го ликвидират реално", разказаха пред "България Днес" разследващите. Те обясниха, че са събрали доста нови доказателства и вече са влезли в дирите на стрелеца. "До момента не сме установили самоличността му, но имаме насока", разкриват още ченгетата. Те поясниха, че мъжът, който е стрелял, не е бил професионалист, но е знаел как да борави с оръжие.

В критично състояние

Иванов все още е критично състояние. Поставена му е метална стабилизация на бедрената травма, като е извършена и ревизия на останалите рани. Опасността за живота на пациента не е отминала, допълниха от лечебното заведение. Баретата е на командно дишане, а сърдечната му дейност се стимулира с лекарства.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама