Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1758444 www.bgdnes.bg

Удариха българо-македонска престъпна група за фалшиви документи и пари

Разкрита е организирана престъпна група, занимавала се с фалшиви документи за самоличност, предимно за македонски граждани и фалшиви евро.

Задържан е лидерът В.Б. на 48 г. от Кюстендил. Той е криминално проявен за документни престъпления, съобщиха от МВР. Освен него са заловени още трима със съществена роля в схемата.

Реклама

Престъпната структура работила съвместно с група, действаща на територията на Македония. В хода на работата са задържани и петима македонци с криминални регистрации за същите престъпления.

Мащабната операция, проведена за два дни, е на антимафиоти от ГДБОП. В нея са участвали служители от македонския „Отдел за организирана престъпност" и полицаи от Областната дирекция в Кюстендил. Пряката координацията е на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа - Букурещ.

На 4 януари вечерта към 19:15 часа на ГКПП-Гюешево служители на Гранична полиция спрели К.Р. (43) от Кюстендил. Колата му била с регистрация, но той бил шофьорска книжка. Мъжът пристигнал на пункта, за да премине на македонска територия с управлявания от него „Фолксваген Пасат".

Колата е проверена щателно и в нея са открити швейцарски и два немски фалшиви визови стикера, а също и две неистински банкноти от 100 евро, скрити в плик в дрехите на пътника. Изяснено е, че те са предназначени за чужд гражданин. По случая е образувано досъдебно производство в РДГП-Кюстендил. К.Р. е задържан.

По-късно са задържани и останалите членове на групата - Йордан Чипев (58) от Кюстендил, криминално проявен за престъпления против авторското право, както и съгражданката му 49-годишната Е.Т., регистрирана за документни престъпления и притежаване на наркотици.

Разследващите проследили процеса на работа и организацията на групата - Й.Ч. подпомагал В.Б. при разпространението на неистински документи за самоличност, а Е.Т. се занимавала с изработката им.

Реклама

Претърсени са четири имота в Кюстендил, както и автомобилите на задържаните. Спецполицаите открили листове едностранно ламинирана хартия А-4, фотоламинатор, различен формат фолио.

В отвора на комина на едно от жилищата е намерена цветна снимка, паспортен формат на чужд гражданин с поръчка за червен паспорт. Иззети са и списъци с лични данни на македонци и документи за кандидатстване за българско гражданство - най-вероятно фалшиви.

Иззет е и комплект фалшиви документи за самоличност - лична карта, свидетелство за управление на автомобил и паспорт, 38 компактдиска, две папки с над 200 листа копия на лични карти на чужди граждани, удостоверения за регистрация на фирми, тефтер с данни на македонски граждани, преносими компютри, принтери, флаш - памети със сканирани изображения на лични карти, СИМ-карти, мобилни телефони, пари антична монета, 3 газови пистолета и боеприпаси /газ сигнални, халосни и газови/, въздушна пушка и два електронни детонатора.

У нас по случая е образувано досъдебно производство по чл. 321, във връзка с чл.308, 243, 244 от НК, под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Реклама
Реклама
Реклама