Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1760720 www.bgdnes.bg

Тони Димитрова спасява рибарите

Григор Колев
Деяна Павлова

"Рибарите от Ченгене скеле тежко ще пострадат, ако им срутят къщите. Те нямат триетажни палати и ще останат без поминък", обясни вчера пред "България Днес" бургаската певица Тони Димитрова. Тя се включи в кампанията на композитора Стефан Диомов за защита на рибарите.

С решение на районната дирекция по строителен контрол бе постановено техните постройки в селището да бъдат съборени, тъй като са незаконни.
"Преди години снимаха филм за мен и отидохме в селището. Там те разпънаха едни мрежи, всичко бяха готови да направят, и то без да поставят никакви условия. Душите на тези хора са като морето - необятни", трогната е от съдбата на рибарите Тони Димитрова. Според нея не е редно заради хора, които са нарушили закона, да страдат и рибарите.

Реклама

От години местните в Ченгене скеле си изкарват прехраната с улов. Те се борят за педята земя, намираща се на около 15 километра от Бургас. През 1972 г. са били изселени там, за да може в развиващия се индустриален център да бъде изградено голямо пристанище. 40 години по-късно рибарите са изправени пред опасността да загубят и малкото, което имат - покрива над главата си и лодката, разказват бургазлии.

След като през последните седмици се заговори за стартирането на нова акция по събаряне на постройки в местността, хората, живеещи там, отново са в ужас. В момента в селището живеят около 1000 души.
Хората са много обезпокоени, защото зад ъгъла ги дебне багерът. Очакват през март - април да започне събаряне на къщите им. Това би било поредното безумиеУ, заяви Стефан Диомов.

Искат да си откупят земята

Официално статутът на земята, върху която е построено рибарското селище, е държавен горски фонд. Идеята, която от известно време се обмисля, е собствеността да се прехвърли върху общината, която да намери изход от проблема. Рибарите искат статута на местността да се запази, но да им позволят да откупят парчетата земя, върху която са домовете им.

"Тези парцели са няколко квадратни метра. Това не са онези имоти на богаташите, завзели гори и дюни. Колкото и да са бедни тези хора, те ще намерят пари, за да си откупят теренаУ, коментира Стефан Диомов.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама