Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1762776 www.bgdnes.bg

Емилия Шумкова, майка на отвлеченото момиче: 5-ма са убили Мирослава!

Разследването за убийството на Мирослава Николова от Перник приключи, научи "България Днес". 17-годишната тийнейджърка бе отвлечена и удушена на 7 ноември 2011 година след тренировка по таекуондо. Трупът й бе открит на 12 януари миналата година в местността Планиница край миньорския град.
Роднините на момичето са били поканени другата седмица да четат материали по делото и да се запознаят със събраните доказателства. Почернените близки настояват да им бъдат предоставени разпечатки от телефонните разговори на хората, които смятат, че са замесени в престъплението. Такива разпечатки обаче се пазят само една година от мобилните оператори и семейството се опасява, че всичко е загубено.
Финалът на разследването бе даден точно 1 година и 3 месеца след като Мирослава изчезна. Краят бе отлаган на няколко пъти, като последно бе спънат от назначени в последния момент експертизи.
Началото на разследването бе не по-малко скандално. След два месеца неизвестност разплитането на престъплението започна със самоубийството на Стойчо Стоев-Чочо, който направил пълни самопризнания за жестокото престъпление. Той разказал как заедно със своя приятел Марио Любенов-Заека първо опитали да отвлекат сестрата на Мирослава - Елеонора. По това време тя ходела с техния познат Борислав Чолев, който се замогнал, като получил неочаквано наследство от починалия си баща. Тъй като Елеонора била непредвидима, двамата авери решили да похитят Мирослава. Във фаталната вечер двамата похитители причакали Мирослава след тренировка по таекуондо и я натоварили насила в кола. Малко след това самият Стойчо принудил момичето да се обади на сестра си. Идеята била при сълзите на Елеонора гаджето й Борислав да се размекне и да даде парите. Исканата сума била 500 000 лева. Без да дочакат отговор обаче, Чочо и Заека я качили на колата, закарали я в планината и я удушили. Искали да лъжат, че още е жива, и така да се докопат до парите от наследството на Борислав, но не успели. Пред криминалистите Чочо обяснил, че убили Мира, защото нямало къде да я държат. Това са самопризнанията на Стоев според разследващите. Бяха назначени десетки експертизи, с които униформените обясняваха, че Чочо наистина се е самоубил. Загадка остана как Стойчо е успял да отключи сейфа в дома си, да зареди личния си пистолет и да натисне спусъка му, докато е закопчан с белезници.
Докато чакат дознателите да си свършат работата, семейството на убитата тийнейджърка проведе свое паралелно разследване.
"Направихме си собствено разследване за убийството на дъщеря ми. Разпитахме хората от Перник, събрахме сами доказателства. Вече знаем кой е убил Мирослава. Имена не мога да кажа, докато не видим в делото дали тези хора са посочени. Ще кажа единствено, че Марио Заека наистина е бил един от тях, но освен него имало поне още 4 човека, които са участвали в престъплението", категорична е майката на Мирослава - Емилия Шумкова.
Семейството на убитата тийнейджърка дори подозира, че отвличането има общо с гаджето на сестрата на Мирослава - Борислав Чолев. Тъй като бил в лошо здравословно състояние и диагноза диабет, роднини се полакомили за имането му. Отвличането на Мирослава дошло именно когато сестра й и Борислав започнали да кроят планове за бебе, което щяло да стане наследник на новобогаташа.
Преди да застане на подсъдимата скамейка за отвличането и убийството на Мирослава от Перник, Марио Любенов-Заека вече отговаря пред Темида и за инсцениран грабеж. Делото е образувано от Софийската районна прокуратура през лятото на миналата година. Става въпрос за инцидент от 2009 година, когато Любенов бил нападнат по време на изпълнение на служебните си задължения в София. Тогава той работел като охранител на инкасов автомобил, но при нападението е пребит, а нападателите отмъкнали над 20 хил. лв. Според показания на защитен свидетел обаче Заека е инсценирал грабежа, като дори се самонаранил, за да изглежда случката по-достоверна. Според съпругата му именно тогава Марио получил параноидната шизофрения, която твърдеше, че има. Заболяването така и не се доказа след две назначени медицински експертизи. Според близки на Мирослава постановката с мнимия грабеж бил замислен от Марио в съучастие с неговия добър приятел Калоян Досев.
"Тогава са участвали заедно, защо и в отвличането на Мирослава да не са били комбина", колебае се Емилия Шумкова.
В Апелативния съд в София стартира и делото за производство на фалшиви пари срещу Любенов. Той обжалва наложената му от Пернишкия окръжен съд 5-годишна ефективна присъда. През септември миналата година съдът го призна за виновен в изработването на 38 банкноти менте, които бяха открити в дома му по време на специализирана полицейска акция. По време на делото Заека обяснил, че банкнотите били донесени от негов познат и ги използвали при игра на покер.

Парламентарни комисии нищят случая

По случая "Мирослава" беше сформирана парламентарна комисия, която да следи за нередности в разследването. Неин председател бе Красимир Ципов от ГЕРБ. Несъгласен с членовете и заключенията й, Иван Костов направи своя алтернатива.
"Недопустимо отношение към разследването на отвличането. Намираме за основателно негодуванието на семейството на Мирослава Николова по повод действията на полицията и прокуратурата в Перник. Тяхната реакция фатално закъснява, въпреки че сигналът за престъплението е подаден съвсем скоро след самото отвличане на 07.11.2012 г. Сигналът е получен от полицаи в момент, когато участват в служебно тържество", е едно от десетките изброени нарушения в доклада на алтернативната парламентарна комисия на Костов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама