Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1762790 www.bgdnes.bg

БСП държи досиета на арабски терористи

Стотици досиета на терористи от Близкия изток години наред събират прах в централата на БСП на "Позитано" 20. Сред тях са и кадри на обявената като извършител на атентата в Бургас ислямистка организация „Хизбула". Това разкриха пред "България Днес" бивши служители на Държавна сигурност.
Скандалните папки са част от архива на някогашния Институт по история на БКП. След промените през 1989 г. ръководството на социалистите задържа някои от тях. Заради скандалната информация в документите тяхното съществуване е известно на малцина соцактивисти, които избягват да коментират темата.
"Да, вярно е. В централата се пазеше част от архива на института. Доколкото знам, наскоро всичко бе унищожено, защото в документите нямаше нищо интересно", обясни експертът от централата на БСП Евгений Кандиларов.
Негов колега, който отговоря за архивите, с половин уста призна, че документите все още са налице. Опитите на репортер на вестника, представил се за изследовател, да се добере до досиетата удариха на камък. Щом разбра за молбата, архиварят от "Позитано" 20 категорично отказа всякакъв достъп до помещението, където се държат папките.
"Това са секретни документи, които не трябва да се виждат от всеки. Мога да ви пусна след изричното разрешение на председателя на партията. В папките са и досиетата на нелегалите от арабските страни, които са обучавани в България преди промените. Няма как да издадем имената на нашите другари на външни хора", строго обясни възрастният мъж. Въпреки молбите за подробности около съхраняваните документи той не каза нито дума повече.
Завесата около скандалния архив бе повдигната от бивши служители в специалните служби. По думите им преди 1989 г. Институтът по история на БКП е имал и други задачи освен историческите изследвания. Негови кадри заедно с офицери на ДС са обгрижвали част от пристигналите в България хиляди арабски студенти. Целта на секретната програма е била да се подготвят кадри за борбата срещу световния империализъм. Курсовете включвали и обучение в подривна дейност. Според запазените архиви на Държавна сигурност тази част от програмата се водела в няколко секретни бази към МВР. Една от тях, разположена край шуменско село, преди години е посещавана и от турския терорист Али Агджа, стрелял срещу папата. В базите са обучени десетки кадри на радикални и терористични организации като "Мюсюлмански братя", "Абу Нидал", "Ръката на Черния септември" и дори „Хизбула", която българските власти обявиха за организатор на атентата в Бургас. Преди 1989 г. тогавашните власти поддържат добри отношения с тези организации. Освен обучение на кадрите обявените като борци за свобода терористи редовно са снабдявани с оръжие от социалистическите страни.
При започването на курсовете за всеки от курсистите е изготвяно кадрово дело. В него освен имената е събирана информация за получената подготовка и организацията, от която е изпратен, спомнят си ченгета. Сега се твърди, че част от този архив все още е на "Позитано" 20.


Архивът изваден от Партийния дом

Досиетата се пазели в архива на Института по история на БКП, който координирал нещата. След 1989 година и палежа на бившия партиен дом, където се е намирал институтът, архивът е спасен и прехвърлен на "Позитано" 20. През 1993 г. част от документите са предадени в Държавния архив и заведени във фонд 310Б. Ръководството на БСП задържало за себе си единствено кадровите дела на служителите в института и обучаваните студенти. Според социалисти те и до днес отлежават някъде из централата на партията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама