Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1764819 www.bgdnes.bg

Обвиняват Гриша Ганчев за захарната афера

Обвинителен акт за източване на ДДС чрез сделки със захар срещу олигарха Гриша Ганчев ще бъде внесен до месец, научи "България Днес". Заедно с него пред съда ще застанат и синът му Данаил и още няколко служители от фирма "Литекс комерс".

"Обвинението е въпрос на дни. Очакваме само да приключат назначените счетоводните експертизи и внасяме случая в съда. Резултатите трябва да покажат колко ДДС е източила групата на Ганчев. Съобразно тях ще бъде и степента на повдигнатото обвинение", обявиха от Специализираната прокуратура. Макар и със забавяне, спецмагистратите са категорични, че са си свършили работата перфектно, и се надяват на осъдителни присъди. Гриша Ганчев е с повдигнато обвинение от август миналата година. То е за ръководство на престъпна група за данъчни измами. Въпреки сериозното обвинение Гриша Ганчев остана на свобода, след като плати рекордна гаранция от половин милион лева. Тя впоследствие бе намалена на 300 000 лв. На свобода в момента са и останалите участници в престъпната група.

Реклама


Разплитането на схемата започна след проведената на 11 май акция "Захар" от ГДБОП и данъчните. Тогава бяха арестувани 23-годишният син на Ганчев - Данаил, братята Милко и Ивайло Талеви и изпълнителните директори на "Литекс комерс" Милко Димитров и Камелия Мирчева. В началото разследващите твърдяха, че за февруари-март 2012 г. групата на Ганчев е източила 200 000 лева ДДС чрез сделки със захар. Впоследствие стана ясно, че схемата е действала далеч преди това. Това наложи назначаването на счетоводните експертизи, които да докажат колко точно е откраднатата сума.


Според прокуратурата измамите ставали, като дружеството на Гриша Ганчев - "Литекс комерс", фиктивно продавало захар на крайни купувачи, използвайки като посредници фирми на Милко Талев. Неговата задача е била да координира доставките от заводите за захар и транспортните средства. Стоката идвала от Захарният завод в Бургас, собственост на "Литекс комерс". След това била поемана от фирма "Симек", чийто управител е Милко Талев. Талев фиктивно купувал захарта и я продавал на свой клиенти.


От НАП твърдят, че има нефактурирани доставки между „Симек" на Милко Талев и фирми, които купуват захар от него, като се осчетоводяват само един-два на всеки десет камиона.


Прокуратурата твърди, че парите, изтеглени от банковите сметки на „Симек", са се носили на ръка в офис на "Литекс" и това се доказвало от разговорите между сина на Гриша Ганчев и изпълнителния директор на "Литекс" Милко Димитров, които са записани със специални разузнавателни средства.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама