Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1764942 www.bgdnes.bg

Църквата проплака за Галеви

Църковният клир в Дупнишко проплака с тъжни сълзи за Братя Галеви. Ангел Христов и Пламен Галев били от най-големите ктитори на храмовете в региона. След изчезването им няма мастити дарители за църквите и те започнали да се рушат.
Според архиерейския наместник на Дупница отец Георги Паликарски Братя Галеви дали за църквите в региона между половин и един милион лева: "Те са добри християни и винаги са помагали. Ето на Паничище се строи нов храм. Майсторът само каза, че му трябват пари за мозаечна икона. След един час донесоха парите кеш. Само една струва към 15 000-20 000 лв., а те дадоха за иконите в три църкви", разказва пред "България Днес" отец Георги и продължава с примерите:
"На друга църква - "Света Богородица", оправиха замазката, сложиха плочки, дюшеме, боядисаха... Да не кажа голяма дума, ама такъв ремонт струва поне 90 000-100 000 лева."
Дупнишките феодали Братя Галеви всяка сутрин ходеха в Божия храм, за да запалят свещичка. Според свещеници те влизали въоръжени, което е в абсолютен разрез с каноните. Щом Пламен Галев беше осъден на 7 години затвор, а съратникът му Ангел Христов на 5, двамата набързо се изнесоха от страната. След изчезването им храмовете се рушали и свещениците се чудели откъде да вземат пари за ремонти, за да ги спасят.
Отец Георги бърза да се презастрахова, че самият той не е взимал пари от бившите барети.


"На мен самия никога не са ми помагали. Пари кеш от тях не съм видял, както ме обвинява сестра Агапия", отсича архиерейският наместник. Отец Георги Паликарски и доскорошната игуменка на манастира "Св. Димитър" в Бобошево сестра Агапия си разменят взаимни обвинения за финансови злоупотреби. Отец Георги не пропуска случай да спомене, че Агапия е била търговец на оръжие. Агапия не отрича, но твърди, че това е било, преди да се подстриже. Проверка в регистрите показва, че вече заличената й фирма "Здрава кожа" ЕООД, сред чиито предмети на дейност е търговия, пренасяне и съхраняване на оръжие, е със седалище в манастира "Св. Спас" в софийското село Лозен. Именно там Сълзяна Орозова се подстригва като сестра Агапия.
Според отец Георги Паликарски Агапия я търсили някакви странни хора и като монахиня.

Реклама


"Мутри ли са, какви са. Сгазила е лука някъде в публичния живот", коментира той.
Сестра Агапия пък твърди, че винаги стриктно е спазвала законите.
"Аз съм абонирана за Държавен вестник и списание "Право". През целия си живот нищо друго не съм чела", обяснява монахинята. Сестра Агапия обаче иска отец Георги да й се извини, защото той променил "нейната история". Отказала се обаче да го съди за клевета, защото "него Господ ще го съди".


Отец Георги Паликарски:
Щом помагат, не питам мутри ли са

- Отец Георги, като какви хора познавате Галеви?
- Сядали сме много пъти в компания, но те не са казали лоша дума за някого. Ти, братко, можеш ли да кажеш нещо лошо за някой, без да си го видял? За църквата бяха благодетели, каквото се поиска, това се дава.
- Близки ли бяхте? Често ли сте сядали заедно?
- И ти, братко, като идеш на курбан, къде ще се денеш. Поканят ме след курбана на масата да хапнем, да пийнем и кой откъде е.


- Почитахте ли се?
- Ами да. Аз иначе ги наследих, бяха станали църковни настоятели от по-рано. За мен си остават добри християни. Можеш ли да кажеш лоша дума за някого, който примерно ти е оправил апартамента? Мен не ме интересува. Мен не ме интересува какъв е - мутра ли е, генерал ли е, депутат ли е. След като помага на църквата, е добре.
- Съжалявате ли, че изчезнаха?
- Някои казват, че са мутри, престъпници. Не съм аз, който ще каже това. Ти можеш ли да кажеш за някой твой приятел, че е мутра? Аз печен адвокат, братко, не съм. В момента, в който ги осъдиха, Светейшият нареди Епархийският съвет да ги махне като църковни настоятели.


.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама