Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1766742 www.bgdnes.bg

Яне вади нож на прокурори за корупция

Яне при Цацаров с 10 кила документи

Трима прокурори под
ножа за корупция 

Държавата ощетена с 90 млн. лв. от износ на ток

Надя Панкова

Трима прокурори могат да изгорят заради съмнения за политически натиск, подкупи и корупция. Заради тях е прекратено мегаделото за договорите за износ на ток от НЕК в периода 2004-2007 година. Това заяви лидерът на РЗС и шеф на комисията за корупция по високите етажи Яне Янев, който занесе на крака 10 кила документи по казуса при главния прокурор Сотир Цацаров.


"Експертите на комисията се запознаха с казуса и вече е ясно, че прокурорите, които са прекратили делото, са извършили нарушение на закона. Единият от обвинителите, замесени в схеми с износ на енергия, е Христо Граматиков. За него имаме данни, че се е намесвал и е правил опити да въздейства по време на разпити по делото. Другите двама прокурори са Стойчо Ненков и Георги Тафров. За решението им по делото има три варианта - първият, да им е оказан тежък политически натиск, вторият - да са получили подкупи, и третият - и двете заедно", заяви Янев.

Реклама


Той уточни, че е абсурдно дело от 35 тома и експертиза от 800 страници по казуса да е претупана така от обвинителите и делото да е прекратено в рамките на броени дни. "Има фрапиращи неща, когато Борис Велчев е бил в процедура за избор на конституционен съдия, изглежда, е имало много големи безобразия. Делото, което внесохме, е 35 тома, а експертизата е 700-800 страници и - забележете - само за 4 дни Стойчо Ненков е прекратил досъдебното производство, а Христо Граматиков за 7-8 дни", възмути се лидерът на РЗС.


"В рамките на най-кратък срок ще прегледаме всички документи, ако трябва, ще сформираме екип от прокурори, които да се запознаят с всички факти и доказателства и да излязат със становище по делото. Не съм изненадан, че името на Стойчо Ненков изскача от какъвто и да било сигнал", коментира след срещата зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Ненков в момента е обвиняем за прекратяването на делото "САПАРД".


Янев допълни пък, че когато е разпитвал бившия енергиен министър за договора на НЕК с компанията EFT AG, която да продава ток в чужбина като посредник, "Овчаров заяви, че нищо не помни и нищо не знае". "А е бил в много добри отношения с проверявания по делото тогава шеф на НЕК Любомир Велков", усъмни се още лидерът на РЗС. От прокуратурата пък обявиха донесените материали за обстойни и заявиха, че започват веднага разглеждане на случая.

 

Несебърският кмет
на съд за дюните

Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект на морския град Валентин Димов също отиват на съд. Двамата бяха привлечени като обвиняеми по сагата с дюните край Несебър и обвинени в длъжностно престъпление. Според главния прокурор Сотир Цацаров престъплението им е нарушаване на разпоредбите, свързани с разрушаването на строеж и нарушаване на градоустройствения план.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама