Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17789289 www.bgdnes.bg

Съпредседателят на "Съюз Такси" Кирил Ризов: Мъск няма да успее с роботи таксита в България

Кой ще носи отговорност при катастрофа, трябва да се сменят и законите, категоричен е експертът

"Роботи няма да заменят таксиметровите шофьори в България в близкото бъдеще, защото изкуственият интелект не може още да замени естествения в условията, в които живеем."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" съпредседателят на "Съюз Такси" Кирил Ризов по повод информацията, че роботакситата все повече навлизат в живота в САЩ и Китай, а някой ден това може да се случи и у нас.

"Знам за тези идеи на Илон Мъск, но ще му кажа, че е невъзможно да стане в България. Все още е твърде рано да сложим равенство между изкуствения и естествения интелект. Затова и роботът не може на 100% да замести таксиметровия шофьор, а ние, водачите, не се притесняваме, че ще останем без работа", коментира Ризов.

Експертът обясни, че роботът следва алгоритъм за определени ситуации и няма да може да реагира на изненадваща поява на дете или кола на кръстовище или пешеходна пътека, независимо колко сензора има по колата.

"Един от проблемите е, че ако има пътно произшествие, няма кой да носи отговорност. Роботът не може да е виновен, предполагам. Друго важно нещо е, че трябва да се промени законодателството, за да се позволи роботи да шофират таксита. Досега не съм чул някоя държава да го е направила. И съм сигурен, че в близкото бъдеще няма да се случи. За мен човешкият мозък продължава да е най-сложният компютър на света", завърши Ризов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама