Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17789432 www.bgdnes.bg

7 грешки, които да избягвате, когато купувате килим advertorial icon

Колкото и рядко да купувате нов килим за дома, винаги бихте искали да направите добра, изгодна и подходяща покупка, която да ви спести пари, да ви донесе комфорт, но да бъде и добра дългосрочна инвестиция. Ето няколко грешки при избора на килим, които много купувачи допускат и от които искаме да ви предпазим.

Пестите от подложка

Една от най-големите грешки, които може да допуснете, е да купите килим, който е по-евтин, защото няма качествена подложка. Ако и вие се чудите защо да плащате за нещо, което не виждате, добре е да знаете, че именно подложката на килима го държи здрав и в добро състояние възможно най-дълго време. Освен това дава по-голям комфорт, тъй като килимът не се хлъзга и не се износва при ходене.

Измервате неправилно

Преди да започнете да търсите нов килим, препоръчваме добре да измерите мястото, на което ще го сложите. Помислете какъв би бил подходящият за вас размер. И когато започнете да оглеждате килими, съобразете се първо с размерите им и след това с всичко останало. Меренето на око води до неправилна преценка и може да ви накара да съжалявате, след като донесете килима у дома.

Не се съобразявате с членовете на семейството

Начинът на живот, който водите, е важен фактор при избора на килим. Ако имате малко дете, не е за препоръчване да избирате светли цветове или тъкани, които се почистват трудно. Ако имате домашен любимец, космите му може да не се почистват лесно от някои видове килими и е препоръчително цветът им да е близък до този на козината.

Не се съобразявате с натоварването

Едно голямо семейство ще има нужда от тъкан с по-добра износоустойчивост и устойчивост на петна, отколкото в малко домакинство. За повече здравина се препоръчват синтетични материи. Ако искате по-лесно да почиствате петната и трохите, добре е килимът да е с по-къс косъм, в който не се оплитат и попиват мръсотии.

Не се съобразявате с климата

При избора на килим е важно да помислите и за климатичните условия в помещението. Ако в стаята влиза много директна слънчева светлина, помислете за тъкан, която няма да избледнее от слънцето. Ако живеете на място с влажен климат, синтетичните материи ще са по-добър избор, тъй като са по-малко податливи на появата на мухъл и плесен.

Търсите единствено промоции

Разбира се, че всички искаме да купуваме изгодно. Но промоциите невинаги са най-добрият начин да получите качество на ниска цена. Ако офертата ви се стори прекалено добра на фона на средните цени, които вече сте видели, замислете се дали не попадате в капан. Възможно е килимът да не е точно такъв, за какъвто ви го представят.

Не проверявате дали има гаранция

Макар че сме свикнали да търсим гаранция за домашните уреди, то рядко се досещаме да попитаме за гаранция, когато става въпрос за килими. Но те също са дългосрочни инвестиции и е добре да проверите какъв гаранционен срок дава продавачът. Разбира се, по-дългите срокове би трябвало да означават по-добро качество на килима, така че това може да е още един белег, че правите наистина добра покупка.

Реклама
Реклама
Реклама