Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1790027 www.bgdnes.bg

Петър Ганев: Протестите може да родят нова партия

Бисерка БОРИСОВА
- Г-н Ганев, как ще коментирате оставката на премиера Борисов?
- Не може да се каже, че се впечатлих много. На фона на ескалиралото напрежение и протестите тази оставка се очакваше.
В чисто личен план ми е трудно да оценя дали оставката е добро или лошо решение за премиера Борисов и дали е добро или лошо решение за нас. Очевидно е, че това е позиция, водена от социално-политически съображения. В крайна сметка така работи демокрацията - като се натрупа напрежение, хората доказват, че могат да променят нещата. Дали за добро или за лошо - пак никога не се знае. Но е факт, че недоволството на хората в рамките на една седмица промени много сериозно политиката у нас.
- Какъв сигнал дава извън България случилото се?
- Много хора в момента се питат дали тази оставка би повлияла на чуждестранните инвестиции в България. В дългосрочен план тя не би оказала кой знае какво влияние. Защото инвестиционният ресурс не се влива ежедневно като река в България, та след тази оставка да спре. Този ресурс е плод на дългосрочни решения. И зависи от това каква ще бъде политиката оттук насетне, ще има ли служебно правителство, какъв ще е резултатът след парламентарните избори, какви ще са политиките, които ще се водят след този вот. Днешният ден сам по себе си не променя изначално нито политическата, нито социалната обстановка.
- Тоест да не очакваме финансов крах и сриване на борсата?
- Нормално е при политически проблем борсата малко да се оцвети в червено. Но видях, че на повечето места спадовете не са големи. Тук-таме има и такива от 7-8% до 10%, но не е драматично. Още повече че нашата борса никога не е била определяща за това, което се случва в икономиката ни. Малко са компаниите на борсата, оборотите са малки.
Финансови катаклизми - като тези в Испания, Франция, Гърция, Италия, не очаквам. Тези страни имаха да гасят правителствени пожари, имаха да предоговарят условия с Международния валутен фонд. А нашият проблем е социален - на хората, които изпитват трудности и не могат да си платят сметките. Този проблем ще си остане граждански, не политически.
- Какво ще се случи, ако предвидим по-черен сценарий: протестите продължават и това попречи или забави прекалено много съставянето на служебно правителство?
- Пак не очаквам драми. Вижте, в момента дори да пуснем правителството във ваканция до провеждането на парламентарните изборите, нищо няма да се промени! Защото нямаме поставен краен срок, в който правителството да свърши нещо и ако не го направи - държавата да фалира. При нас нещата ще си бъдат все същите.
- През последните дни се заговори, че от март цените на тока можело да паднат драстично. Възможно ли е това!
- Цената на тока няма как да падне, особено предвид информацията от вчера относно невъзможността кабинетът да отнеме лиценза на ЧЕЗ. А и за да има някаква промяна в цената на тока, трябва да има  действащо правителство, което да промени законите, каквото ние в момента нямаме. Сметките обаче най-вероятно ще са по-ниски. Защо ли? Ами защото идва март и ще бъде по-топло! 
- При условие че протестите свалиха дори правителството - трябва ли да плащаме високите сметки от декември и януари?
- Няма как някой да се избави от това задължение. Не виждам никакъв сценарий, при който това плащане да отпадне. Дори и по някакъв начин да се отнеме лицензът, тази сметка си остава и ако не я платите - рискувате да ви спрат тока. Разбира се, може да се оспорва след плащането.
- Във връзка с оставката някои политици заговориха, че "енергийната мафия, свързана с Русия", е скроила номер на премиера с тези протести, защото не е могла да му прости спирането на проекта АЕЦ "Белене". Имате ли такива наблюдения?
- Могат да се търсят всякакви обяснения. И е очевидно, че са мнозина тези, които търсят изгода от ситуацията. Но за мен по-важното е, ако сега някой е извлякъл изгода от протестите, то да направим така, че за в бъдеще да не може да го прави. Ако има енергийна мафия или монопол, задължително е следващото правителство да се пребори с тях.
- Учудващо ли е това, че точно партиите и лицата в тях, които са свързвани най-много с енергийната мафия, сега отново искат да управляват този сектор?
- Това е голям проблем на политиката ни, но се случва и в много други държави. Досега бяхме свикнали винаги да се появява някой нов претендент и да взема властта. Сега обаче поулегна ситуацията и лицата почнаха да се повтарят. Знам, че на хората не им харесва, но това са реалностите.
Пък и опитът показва, че едни и същи хора могат да правят и разумни, и неразумни неща. И това зависи от нас. Ако има слабо обществено внимание, не силно гражданско общество, неглижиране на проблемите, този тип хора могат просто да си извличат лични ползи, да подписват неизгодни за нас и за страната договори. Но ако гражданите са постоянно нащрек и следят какво се случва, ако си казват думата - тези същите хора са длъжни да се съобразяват и да играят по правилата. Не може да бъдеш неразумен, ако пред парламента има много хора, които са готови да те линчуват! Така че силата е в гражданското общество.
- Но какъв знак даваме навън, щом от разсекретени разговори се споменат имената на бивш премиер, на министър, на близка до министъра фирма, която разпределя енергийния ни пазар, без да има каквото и да било право? И сега тези същите хора искат властта отново. 
- Не даваме добър знак със сигурност, но и в Европа не са балами! Още повече че и там ги има същите проблеми. Берлускони например е с ефективна присъда, но това не му пречи отново да се явява на избори... Политическата корупция и злоупотреби ги има навсякъде. При нас е в повече, защото институциите са слаби, а гражданското общество не е толкова силно. Но това, че нещо е излязло наяве сега, не значи, че не се е знаело както от хората, така и извън България.
- Оптимист ли сте, че създалата се политическа криза ще се разреши бързо?
- Тя неизбежно би трябвало да се разреши. Преломният момент ще бъде вотът на хората. Каквото друго да се постигне в близките дни, дори да е някакво стабилно положение, което е малко вероятно, то пак ще бъде в сила до вота на хората.
Въпросът е дали ще имаме стабилно правителство след изборите, защото и това сме го виждали - невъзможност за съставяне на коалиция. Тук нещата пак зависят от нас и начина, по който ще гласуваме на изборите.
- Но сам споменахте, че сега за пръв път българинът няма нов избор. Няма нов месия, който да обещава спасение.
- Има време до изборите и за това. Виждали сме как бързо в такива моменти се раждат формации, особено при такива протести. Нищо чудно да се зароди нещо, което може да не е изцяло ново, да е преливане на кръв към дадена партия.
Но който и да дойде на власт, вече ще трябва да се съобразява със случващото се сега. Защото хората показаха, че ще се интересуват повече от това каква им е сметката реално, а не от нереалните обещания. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама