Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17908399 www.bgdnes.bg

ВЕЛИКО ЗА БЪЛГАРИЯ! Робот лекува у дома

Машините в помощ на човека 

Екзоскелетът извършва рехабилитация на пациенти с тежки травми 

Доли ЛУКАНОВА

Българин измисли робот, който лекува у дома. Екзоскелетът на Петко Стоев от БАН може да извършва рехабилитация на пострадали при злополуки. Изобретението доказва как машините могат да навлязат във всяка една сфера и да улесняват, за да може човек да прогресира с по-големи темпове.

"Това е устройство, което да асистира и подпомага в движението на човек. Позволява навременни и мащабни процедури, които възстановяват пациента след тежки травми, най-вече в горните крайници", споделя пред "България Днес" изобретателят.

Реклама

Роботът извършва рехабилитация в домашни условия и предлага три вида раздвижване, според нуждите на пациента. Полага се по тялото на нуждаещия се, подобно на костюма на Железния човек и може да се разделя на няколко части, като всяка работи самостоятелно. Роботът е базиран на принципа на телемедицината. Чрез приложение медицинско лице задава какво да прави и машината прилага командите върху пациента, който си е у дома.

"Има дистанционна връзка, която позволява на лекаря да лекува пациентите от компютъра си. Може да помага на няколко човека едновременно, като по този начин се спестява време и се премахва проблемът с графиците и чакането пред кабинетите. Има го и чисто човешкият фактор, че пострадалият се лекува в една много по-комфортна среда", допълва Стоев.

Разработката е приложима едновременно за лява и дясна ръка, което прави робота първи по рода си у нас. Идеята хрумва на Петко преди малко повече от две години. Ученият събира голям екип, с който успява да я осъществи. Разработката на робота е била съпътствана от анкета сред медицински експерти в страната, като над 90% от тях са дали позитивен отзив, че това ще улесни работата им и ще намали риска от появяване на професионални заболявания сред рехабилитаторите.

"Технологиите и машините трябва да са в полза на човечеството и да правят живота ни максимално комфортен и да го улесняват във всекидневието му, за да може той да се съсредоточи върху стойностните за него неща", допълва изобретателят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама