Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17926922 www.bgdnes.bg

Крави мигрантки трошат надгробни плочи

  • Въпреки бариерите на Шенген 
  • Гръцките нашественички предпочитат да пасат у нас 

Доли ЛУКАНОВА

Крави мигрантки щурмуват гранично село и трошат надгробни плочи на покойници! За това алармира "България Днес" кметицата на кърджалийското село Тихомир Албена Генчева. Едрият рогат добитък пристига от Гърция и макар невдигнатите бариери на Шенген по сухопътната граница, млекодайните без никакви скрупули навлизат в наша територия и се настаняват в гробищния парк, сътворявайки куп поразии. Движат се на стада, а хората ги познават по ушните марки, които са на гръцки език.

Реклама

"Това се случва всяка година! В момента има около 19 крави в селото. Изключително неприятно е. Настанили са се в гробището и чупят надгробните плочи. Не е честно спрямо нашите покойници и мъчи човешката ни съвест", споделя пред вестника кметицата.

Проблемът с голямото нашествие е от 2009 година. За последните 15 години многократно са правени опити проблемът да бъде решен, но без успех. Всяка пролет животните преминават държавната граница и навлизат в българска територия, където престояват с месеци, а местните вече не издържат на набезите им. Мигрантките обикалят населеното място и съсипват реколтата на земеделците, нивите и дворовете на местните.

"Опитвали сме се да ги спрем с огради, но ефект няма. Хората ги гонят, но те пак се връщат. Няколко пъти е отигравана цялата процедура, но нищо не се случва. Миналата година Гранична полиция ни съдейства, осъществена е връзка с гръцки представители на властта, уведомен е и собственикът, но резултат няма", допълва Генчева.

Според управника на населеното място това не е случайно. Генчева е забелязала, че животните идват и си отиват по едно и също време, като програмирани. Въпреки че собственикът е уведомен за проблема, не го взима под внимание.

"Нашите хора са много хрисими и кротки. От другата страна виждат, че не създават големи проблеми, и затова си правят каквото искат. Местните се опитват да ги прогонят, но все пак това са животни, какво да ги направят", обяснява безизходицата кметицата.

Реклама