Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17928322 www.bgdnes.bg

Малката Сияна влезе в световния елит по рисуване

  • Признание за пастелната й рисунка "Приказният подводен свят" 
  • 7-годишното момиче пребори 1828 творби на деца и младежи от 71 страни 

Рисунка на талантливо българче е сред най-добрите в света.

Пастелната творба "Приказният подводен свят" на 7-годишната Сияна Дянкова е класирана на върхово място в международна надпревара. Престижното отличие се случва на световния онлайн конкурс GLOBAL CANVAS 2024, организиран от Фондация за дивата природа на Дейвид Шепърд. В световната надпревара са взели участие 1828 творби на деца и младежи от 71 страни. Темата, по която са рисували всички участници, е "Барометърът на живота", а българското дете успява да остави зад себе си останалите участници с творбата си.

Реклама

"Сияна вече втора година рисува в школата и мога да кажа, че е слънчево и вдъхновяващо дете. В рисунките й има много живот и затова не съм изненадана, че е отличена на световно ниво. Това е поредна награда за нея и вярвам, че ще продължи с успехите. Сияна е родом от Плевен и имаме възможността да работим на живо с нея, докато отделно имам и възпитаници, с които практикуваме онлайн. Но живият контакт с нея е привилегия", разказа пред "България Днес" Майя Ананиева от артшкола "Колорит" в Плевен, която е педагог на талантливото момиче.

Ананиева е горда с възпитаничката си, като вярва, че ще продължи развитието си в изкуството. През последните години деца в школата на педагожката натрупаха редица световни успехи.

Така например малката Диана Бозова от Златоград е сред 100-те най-талантливи деца в света. Диана е носителка на редица престижни отличия и грамоти, което й отрежда място в престижна класация с нейни връстници от цялата планета. Самата Ананиева получи признание от ЮНЕСКО - носител е на Почетна награда за 2023 година на Центъра на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура във френския град Троа. Родната артистка е отличена заради активната си работа за обучение и популяризиране на талантливи деца, които създават шедьоври с четка в ръка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама