Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17962510 www.bgdnes.bg

Белтък срещу мазна кожа, кисело зеле помага при петна по лицето и тялото

Смес от жълтък и сок от мандарина при суха 

Вероятно малко хора знаят, че най-тежкият орган на човека е кожата. При възрастните хора тя тежи 2,700 кг и средната й площ е 2 кв.м. Всъщност това е най-големият отделителен орган и при изгарянето й над 30% има смъртна опасност. Кожата активно участва в обмяната на веществата, в процеса на дишането и отделянето на токсини. На денонощие човешкото тяло отделя около 1 литър пот и това става чрез порите на кожата.

Голяма част от кожата се обновява постоянно, като за 15-20 дни ние напълно я подменяме с нова. Кожата защитава организма и помага на органите да работят нормално. Най-интересното е, че ако организмът заболее, кожата променя цвета си, ставайки или много суха, или много мазна. По този начин тя дава сигнал не само за състоянието на различните органи, но дори и за реалната биологична възраст. Затова добрите специалисти дерматолози често казват, че вътрешното състояние на организма винаги има външен израз. Някои жени се опитват да коригират това чрез кремове. Те не разбират, че състоянието на кожата зависи от това дали консумират достатъчно плодове, зеленчуци, мед, орехи и пр. храни, които осигуряват достатъчно витамини, минерални соли и др. антиоксиданти, забавящи стареенето на клетките и поддържащи организма свеж и млад.

Реклама

Съвременни изследвания показват, че 90% от кремовете против бръчки не само че не забавят, а дори ускоряват стареенето на кожата. Според специалистите от Новосибирския научен център по вирусология и биотехнология "Вектор" и от научно-производствения център "Сибирска природна козметика" много козметични кремове имат пагубно влияние върху клетките на кожата. Оказва се, че около 90% от кремовете против бръчки съдържат изобилие от хранителни вещества, които не само че не забавят, а дори ускоряват стареенето на кожата.

Редица заболявания могат да бъдат разпознати по вида на кожата. Ето някои от тях:

При анемични състояния кожата става бледа, суха, със склонност към хипо- и хиперпигментация. Косата става суха и чуплива, а ноктите изтъняват, стават хлътнали и чупливи. Лигавицата на езика се зачервява, изглажда се и добива вид на т.нар. "полиран език".

При острите форми на левкемия кожните изменения се изразяват като точковидни кръвоизливи, кожни язви и некрози. При хроничните форми по езика се появяват възелчета, мехурчета, корички, кръвоизливи, язвички.

Захарният диабет се съпровожда от гъбичкови и бактериални изменения, фурункули. Появяват се плаки с мръсно жълтеникав цвят, разположени по кожата на предната повърхност на подколенниците, ксантелазми по коленете и ушите, малки гнезда с гангренозни промени.

При хронична чревна инфекция кожните промени се дължат на нарушения на резорбацията на витамини, белтъци и солеви течности. Кожата става суха, с фини залющвания, на места изтънява и се появяват пигментации.

За язвения колит е характерно развитието на огнищно гангренозно-гнойно кожно възпаление.

Реклама

Хроничният гломерулонефрит и хроничният пиелонефрит причиняват бледожълтеникаво оцветяване на кожата.

С прогресията на бъбречна недостатъчност кожата става суха, набръчкана и излющваща се. Промените се съпровождат с упорит сърбеж и разнообразни обриви поради отлагане на токсични вещества в нея.

1 рецепта - Дойна Трендафилова, Добрич

50 г коренища от бял оман се счукват и се накисват за 15 дни в 500 мл зехтин. Сместа се прецежда и от нея се пие по 1 с.л. 3 пъти дневно преди ядене.

2 рецепта - Спас Михайлов, Елин Пелин

Oт билковата смес живовлек, бутрак и корени от репей залейте 3 с.л. с 1 ч.ч. вряла вода, оставете да поври 10 минути, прецедете и промивайте засегнатите части.

3 рецепта - за мека и свежа кожа - Дарина Тюлева, Пловдив

Тя предлага: да вземете 15 г восък, 60 г бадемово масло, които се поставят във водна баня. След свалянето от котлона се разбива, докато сместа стане на пяна. С капкомер се добавят 20 капки розова вода, докато течността се превърне в крем. Маже се всеки ден върху сухата кожа.

4 рецепта:

а) за петна по лицето и тялото - от Валентина Дончева, Първомай:

100 г кисело зеле (1-2 листа) се поставят внимателно върху предварително почистените петна. Лежи се 15-20 мин. След това мястото се измива със студена вода. Компресите се правят най-малко 18 дни до изчезването на петната;

б) маска за суха кожа: сокът от една мандарина се смесва с един разбит суров жълтък. Сместа престоява 20 мин. и се измива с хладка вода. Кожата става свежа и кадифено мека;

в) маска за мазна кожа: към 2 с.л. мандаринов сок се прибавя 1 белтък, разбит на пяна. Маската се държи 20 мин. върху лицето и се сваля с хладка вода. Кожата се обезмаслява и стяга.

5 рецепта - от Линка Благоева, с. Динката, Пазарджишко:

При мазна кожа:

Линка иска да помогне на тези хора, които страдат от мазна кожа по лицето и по окосмените места по тялото. При това заболяване може да помогне белтъчната маска. Тя стяга кожата и свива порите, премахва тъмните петна и луничките. Приготвя се по следния начин. Един белтък се разбива на пяна и се намазва върху лицето и шията. След изсъхването на нанесения слой се нанася и втори, и трети такъв. Маската се държи 15-20 мин. и се изплаква с хладка вода.

Правете маска

с мед и лимон

1. За подмладяване на всеки вид кожа се прави маска с каша от лимонов сок, мед и неварено мляко по равни части, която се намазва върху лицето и шията и престоява 30 мин., след което се изплаква.

2. За суха, уморена, лющеща се, старееща кожа се прави маска от 1 разбит жълтък, 1 с.л. лимонов сок и 1 ч.л. зехтин, която действа хранително и освежаващо. След 20 минути маската се измива първо с топла, после със студена вода.

3. При мазна кожа, широки пори, бръчки маската е от лимонов сок, белтък на пяна и лъжичка брашно.

4. За мека и блестяща коса пригответе маска от 1 с.л. разтопено какаово масло, 1 жълтък и капки лимон. Разбийте добре, намажете корените и завийте с полиетиленово фолио, а отгоре със затоплена кърпа.

5. При суха, повехнала и недохранена кожа, истински хранителен и освежаващ балсам е маската от 1 с.л. сок от киви, 1 к.л. зехтин и 1 разбит жълтък. Кашата се намазва върху лицето и престоява до пълно изсъхване без мимики. Сваля се с топла, а после със студена вода.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Девeсил бори остеопорозата 

Здравейте, проф.Мермерски!

От години страдам от остеопороза. Искрено се надявам да предложите решение и за моя проблем, както помагате на стотици други хора с вашите рецепти от природната медицина. Ще очаквам отговора ви с нетърпение!

С уважение: Албена Калинова, Луковит

1 рецепта - Йордан Йорданов, Велико Търново

"Тази рецепта съм я взел от една жена, която се е излекувала. Та е имала скъсяване на крака с 5 см и сега е почти в нормите и ставата се е оправила: 1 с.л. пресен дeвeсил се вари 1 минута в 500 мл. вода. Може и сух дeвeсил, пак 1 с.л. се вари в 500 мл. вода 10 минути, прецежда се и се пие на 6 порции".

2 рецепта - Димитрина Колева, Крумовград

"Това е една много достъпна и помагаща рецепта: взема се една средно голяма глава стар лук с люспите и люспите от втора глава лук. Измиват се и се заливат с 500 мл вода. Ври 7-8 минути, кисне още 15-20 минути и се прецежда. Разделя се течността на три приема за деня, пие се един месец 20 минути преди хранене. Пие се един месец, почива се един месец и пак се пие за още един месец.

Външно за налагане: листа от коприва се измиват, намачкват се, добавя се по 1 с.л. мед и ракия. Лапата се налага на болното място вечер. Прави се един път седмично."

3 рецепта

а) г-жа Якова се е лекувала, и то успешно, като е смесвала добре по 100 г сминдух, люцерна, червена детелина и салвия. 1 с.л. смес се залива с 2 ч.ч. вряла вода. Кисне 1 час. Пие се сутрин на гладно топла, до 1 месец. Почива се 3 месеца и курсът на лечение може да се повтори за траен ефект.

Г-жа Янкова предлага още едно лекарство от природата: с 300 мл ябълков оцет се заливат 100 г настърган хрян, прибавя се и 200 мл вермут, кисне 5 дни, като се разклаща често - за мазане на болните места със сместа сутрин и вечер.

Четете още

Проф.Мермерски съветва: Чай от коприва ЛИКВИДИРА алергията от полени

Проф.Мермерски съветва: Чай от коприва ЛИКВИДИРА алергията от полени

Картофите - мощен цяр за коксартроза и артрит

Картофите - мощен цяр за коксартроза и артрит

Реклама
Реклама
Реклама