Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1798347 www.bgdnes.bg

Борисов: Станишев и Доган свалиха правителството с метеж

„10 секунди сме държали мандата, въпреки някои спекулации. Искам да напомня, че близо 4 години носихме цялата политическа отговорност. Това е важно да се знае. За радост протестите минаха мирно, не се проля капка кръв. Станишев и Доган свалиха правителството с метеж", заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в президентството, след като върна проучвателния мандат за ново правителство.

"Предлагам вариант за работа на институциите, а падна митът за контрола върху медиите. Сега става ясно, че всичко е било целенасочено. Първо Станишев излезе и каза: "Ще ви свалим до другия начин". И стана. Всичко бе планирано. Да се пуснат инкасаторите в отпуска по Нова година - също не бе случайно. Станишев и Доган през цялото време говорят за кабинети „на слънце". Станишев е объркан от хода ми, защото митовете рухнаха. С моя ход да върна мандата от Тройната коалиция не могат да кажат, че следващите избори са били манипулирани", допълни той.

Реклама

"Гарантирам на БСП и ДПС по 20 депутата от ГЕРБ и да работи парламентът докогато искат. Станишев - има си кабинета в сянка - има си мандатоносителя - ДПС. Г-н Костов многократно каза - да остане парламентът и да работи. Плюс „Атака", която е за точно такава политика, която г-н Станишев прокламира. Стават 101 депутата, аз гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и да работят до когато искат. 20 души, но това означава Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа. Аз гарантирам 20, за кворума, това е отговорно, това мога да направя. Ако те са уверени, че ще спечелят изборите, защо два месеца да има безвремие", каза Борисов.

"Оставил съм финансово стабилна държава - няма да слушам глупостите на Станишев. ЕК дава, че в България растежът е по-голям от други страни. Сега ще видим неговите антикризисни мерки, да видим - къде в света ги приложиха и те са успешни. Аз управлявах с малцинство, БСП казаха, че имат кабинет в сянка, сиреч - утре излизат и правят кабинет. Ако вие утре си пратите съветниците за министри, ще оголите вашата институция, кой ще работи в президентството", допълни той.

"Хората могат да избират между ГЕРБ и мен и между двойната коалиция, тройна, четворна и т.н. Служебни министри - президентът сега трябва да ги търси. Станишев предложи - да махнат министрите, всички заместник-министри и областните управители. Как ще работи държавата, ще настъпи хаос. Хората да изберат - дали да изберат нас и да продължим да строим или искат да изберат другите. Ако искат да вземат мандата - някой им дава властта сега за два месеца, а искат да го вземат след три месеца. Казал съм на президента - след като не искате да градим, правете каквото намерите за добре, аз съм готов да дам тези депутати за кворум, само толкова, каза Борисов.
От първия ден вдигнахме пенсиите; Станишев само взе решението. Затова му казвам - ела и вдигни пенсиите, вдигни на хората доходите, така както аз направих", каза още премиерът в оставка.

"Хората видяха лицата на част от протестиращите, които опорочиха протестите. За два месеца е по-добре да има отговорни, отколкото министри, които не се знае кои са. Президентът сега трябва да ги търси. Станишев иска хаос, ние се дърпаме. На изборите хората ще изберат - дали искат нас, които градим, или искат тях. Казал съм му на президента, не искам да се меся в нищо. След като не искаха да градим, оставете ги да правят каквото искат", заяви Борисов.

И заключи: "Гражданите, които протестират, да се пазят от политическите партии, да не се поддават. Да внимават да не бъдат експлоатирани. В 1917 г. от властта на народа дойде Сталин с КГБ, в Германия дойде Хитлер с "Гестапо", в Румъния дойде Чаушеску. Да внимават да не си разрушим държавата".

"В сряда планирам да връча мандата на БСП. Движим се в рамките на правомощията на президента. В петък връчвам мандата на ДПС, ако от БСП го откажат", каза преди него държавният глава Росен Плевнелиев.

Реклама
Реклама
Реклама