Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799091 www.bgdnes.bg

1 милион на протест

Близо 1 милион души излязоха вчера на протест, негодувайки срещу монополите, банковата система, бедността и цялостното състояние на държавата.

В София улиците бяха задръстени - не както обикновено от автомобили в час пик, а от недоволстващи граждани. Трибагреници се развяваха по цялото трасе от Орлов мост до президентството. По данни на полицията над 25 000 души се излезли навън в столицата. Организаторите обаче бяха категорични - по техни данни над 1 милион души в цяла България протестират.

Реклама

Орлов мост не е виждал толкова много хора от 1990 г. и прибирането на националния отбор по футбол от световното първенство през 1994 г., отбелязаха по-възрастни участници в шествието. Този път протестът премина мирно - нямаше сблъсъци с полицията, нито погроми. Словесните атаки обаче не бяха спестени. "Искаме Бойко в затвора! Искаме Станишев в затвора! Искаме Костов в затвора!", крещеше превъзбудената тълпа. Възрастните скандираха, децата вдигаха шум със свирки.
Леви и неофашисти обаче се сбиха до Софийския университет. Агитка на движението "Че Гевара" издигна лозунги за връщане на комунизма. Това вбеси други крайно настроени младежи - обявени по-късно за неофашисти, които се нахвърлиха върху младите леви с шамари. В мелето се намесила и трета група, която се опитала да разтърве първите две. На Орлов мост се появиха и момчета с качулки, които обаче бързо бяха разпръснати от другите протестиращи.

"Днес протестът ни е мирен, но ако утре президентът Росен Плевнелиев не вземе мерки и не застане на страната на гражданите, хората ще потърсят персонална отговорност", заяви един от организаторите на шествието Янко Петров. И добави: "Исканията ни са същите, както досега. Към тях допълнихме още да се спрат всички дела срещу гражданите, които не могат да си платят сметките. Настояваме да има мажоритарен вот, парламентът да продължи с работата си, да бъде съставено програмно правителство, което да изпълни исканията ни. Настояваме още гражданите да имат 50% квота в регулаторните органи."

Слави Трифонов също беше бурно освиркван на протеста в София. Телевизионният водещ не присъства на митинга на жълтите павета, но негова песен вбеси хората. Организаторите решиха да пуснат по високоговорителите парчето на Дългия "Нема такава държава", в която се възпяват всички пороци на политиците. Протестиращите обаче почнаха да освиркват водещия, защото смятаха, че той не може да е лице на протеста заради близостта му с политици. Рапърът Мишо Шамара също реши да демонстрира гражданска активност. Заедно със свои авери се беше облякъл в тениски с надписи срещу Бойко Борисов. Изпълнителят се качи и на платформата с организаторите на протеста, но не престоя дълго там.

Основен стълб на бунта отново беше Варна. В морската столица се събраха около 40 000 души, които поискаха оставката на местната власт. Булевардът от общината до катедралата се изпълни от хора, като в челните редици не бяха вандали, а мотористи. Протестиращите запалиха чучело, на което пишеше "Всички политици лапат". Скандиранията са "Мафия" и "Долу Киро", като се визираше кметът на морската столица Кирил Йорданов. Сградата на общината беше охранявана от кордон от жандармеристи, но до инциденти не се стигна.

В Пловдив недоволстващите изгориха демонстративно Конституцията на Република България под предлог, че тя не защитава правата на гражданите, а само на богатите. Към протестиращите се присъединиха представители на синдикат "Подкрепа" и Регионалната колегия на Българския лекарски съюз. Присъединиха се и около стотина студенти, които твърдят, че нямат политически искания, а искат по-добра образователна система и работа в страната.

 

Реклама

Играха футбол и хоро

Деца играха футбол на кръстовището на Орлов мост по време на протеста. Родителите на малчуганите смятаха, че по този начин ще изтъкнат колко е важно държавата да се погрижи за бъдещето. Пак в знак на протест софиянци тропнаха и хоро на булевард "Цар Освободител". С хоро приключи и протестът в Сливен. Близо 5000 души се включиха в митинга.


Цветанов: Хора на Алексей Петров

"Българските граждани съвсем справедливо протестираха срещу високите сметки за електроенергията. Но в момента тези протести, които наблюдаваме, са оглавени с политически цели, криминални структури са "уловени" от обективите на камерите - четирима души от фирми на Марчело Джотолов и Алексей Петров." Това заяви вчера вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов.
"Винаги съм смятал, че разумът трябва да надделее. Тази ескалация, която виждам навън, представете си какво щеше да се случи, ако премиерът не си беше подал оставката", каза вътрешният ексминистър.

 

Събират стотинки за техника

Всеки протестиращ да остави по 20 стотинки, за да се заплати за използваната техника, призоваха организаторите на протеста в София. Така лицата на протеста отвърнаха на нападките, че получават пари от политически формации.
В същото време в Русе и Варна се появиха слухове, че се набират десятници - хора, които да събират по 10 провокатори и да получат пари за опорочаване на митингите. В дунавския град хонорарът беше 200 лева, а в морската столица 250 лв. Информацията обаче остана непотвърдена.

Реклама
Реклама
Реклама