Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799159 www.bgdnes.bg

Искат да вземат бизнеса на Златко!

Димана ДОЙЧИНОВА

"Стрелбата по зет ми Златко е дело на хора, които искат да му вземат хазартния или охранителния бизнес! Той не е нарокобос - всичко е политически театър за пред Европа. Мога да се закълна, че е нарочен за такъв, тъй като в живота си не е виждал дрога".
Така започва своя разказ пред "България Днес" 80-годишния тъст на бившия командос Златомир Иванов - бай Тодор Костов. Намираме възрастния мъж в малка спретната къща в мездренското село Руска Бела. Постройката е много стара, но ремонтирана и приветлива. Пенсионерът е сам, в момента жена му Благородка е в столицата, за да се грижи се за трите деца на Баретата и дъщеря им Калина. Съпругата ден и нощ прекарва в "Пирогов", за да е близо до ранения си мъж.


"Дъщеря ми Калина и Златко са заедно близо 20 години. Познавам го още от ученик, преди да се вземат с нея. Навремето бях дългогодишен преподавател във Висшия институт за Физкултура (ВИФ). Там, във Военния факултет, учеше Златко. Беше отличен ученик, вечно усмихнат. В Стара Загора е тренирал борба, от където идва дисциплинирания му дух и съзнание. Събраха се, роди им се първият син Алекс, после още две момчета - Злати и Иван. Никога не съм имал колебания, че Златко е мъжкар, във времето се доказа и издигна в очите ми като най-отговорният родител и съпруг, когото познавам", казва бай Тодор, който в малкото селце наричат просто Професора.
Прозвището му идва заради философското отношение към живота и хилядите книги, които е прочел през живота си. Запален фен е на Конфуций и непрестанно цитира мисли от китайската народна култура. Жена му - баба Благородка, също е начетена. Тя е се е пенсионирала като научен сътрудник в Института по индустриална химия. В селото всички хора ги описват като интелигентни и същевременно работари хора. Лятото непрекъснато са в градината - гледат овошки и зеленчуци, както и десетина кокошки. Бай Тодор не крие, че с Благородка никога не са искали пари от щерка си Калина или зет им Златко, защото взимали хубави пенсии в тези тежки времена.

Реклама


"Случва се често хора от селото, изпаднали в крайна нужда, да дойдат и искат по 2 или 5 лева. Нямат за хляб, гладът стана жесток. На никого не сме отказали - не защото имаме много пари, а защото пенсиите ни са по-големи от техните. Пари не ни дават, приемаме само подаръци от децата и внуците си", казва дядо Тодор.
Във вторник сутринта той разбрал, че дъжд от куршуми се е изсипал върху зет му не от новинарските емисии, а от дъщеря си Калина. Тя се обадила по телефона да съобщи за инцидента. Помолила майка си Благородка да тръгне към София, за да й помогне с гледането на децата.


"Шокът за всички е голям. Моля се да се оправи след стрелбата. Не се надявам на прозрачно правосъдие, защото в България такова е мираж! Златомир няма нито една влязла в сила присъда и въпреки това, той е наричан както от медии, така и от власимащи с квалификацията "престъпник". Мъчно ми е за него, защото всичко прави в името на жена си и децата. Бизнесът му си е съвзем легален, но просто някой друг иска да го завземе", разсъждава Професора.


Тримата синове на Калина и Златомир Иванови всяка година прекарват ваканциите си в Руска Бела, гостувайки на баба и дядо. Дядо Тодор разказва, че зет му е голям домошар - не обича шумни компании, дискотеки, показни демонстрации, че е нещо повече от нормален бизнесмен. Обича да се занимава със синовете си и често играе с тях на различни игри.


"Смях се от сърце на една от версиите, че е гърмян заради жена. Какви жени бе, той не се дели от щерка ми нито за секунда. Където е той, там е и Калина", категоричен е старецът.


Тодор и Благородка имат и син. Неговата щерка - внучката Биляна, е само на 12 години и вече е коронясана за най-красивата малка Мис у нас. Момичето постоянно пътува в чужбина. Носителка е на награди за красота чак в Доминикана и Русия. Вече има предложения да се реализира като модел и в Америка, разказва дядото.

 

Няма вила на Карибите

 

Златко Баретата често се вбесявал на писания по свой адрес, казва бай Тодор. Веднъж например излязла статия, в която се твърди, че Иванов има луксозен имот за милиони на Карибските острови. Дълго се чудил дали да заведе дело за откровената лъжа, но в последствие се отказал, тъй като той самият е подсъдим по няколко обвинения - за тартор на престъпна група, занимаваща се с наркотици и за поръчител на убийство (за което бе оправдан в последствие, бел. авт.)
"За жалост, нямаме скъпи имоти дори на родното Черноморие, където да отмаряме с баба Благородка, камо ли на Карибите", смее се пенсионерът. Друга случка, която няма да забрави Професора е писание, според което Иванов избягал в Германия, за да се покрие от родните власти.
"Точно в деня, в който излезе статията, Златко си разхождаше децата по нашата улица в селото. Ние сме държава на абсурдите", смята старецът.

Реклама
Реклама
Реклама