Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799172 www.bgdnes.bg

Неофит с болно сърце

Новият патриарх на Българската православна църква е Русенският митрополит Неофит. Той бе избран вчера следобед на балотаж, след като получи 90 гласа "за" срещу 47 гласа за Ловчанския митрополит Гавриил.

Оказва се, че новата глава на църквата ни има тежки здравословни проблеми. Той е прекарал изключително тежък инфаркт неотдавна, който го оставил и с процент инвалидизация, съобщиха източници на вестника.

Реклама

"Дядо Неофит прекара тежък инфаркт 2-3 месеца преди да го обявят за агент на Държавна сигурност. След това му поставиха стент, с който го и спасиха. Има и някакъв процент инвалидизация", съобщи източник на вестника от Русе.
За тежкото здравословно състояние на новия патриарх потвърждава и богословът проф. Иван Желев. "Вярно е, че здравето му бе влошено. През 2011-а имаше сериозно здравословно смущение. Не можеха да разберат какво е. Пусна се слух, че има рак на кръвта, левкемия. След това се установи, че не е това, а че има проблем с клапите на сърцето", разказа той.

Оказало се, че при митрополита се смесвали артериалната и венозната кръв. Това водело до падане на нивото на хемоглобина. Затова и някои специалисти предположили, че може да става въпрос за левкемия. В средата на миналата година митрополитът бил опериран. Поставили му стент, с който го спасили. След интервенцията Неофит трябвало половин година да пази много стриктно предписанията на лекарите и да спазва диета. След това вече се почувствал по-добре. Според приближени до него здравословното му състояние няма да му попречи да бъде и патриарх.

 

Срамна църковна афера

  

Въпреки подобреното здраве на новия патриарх в църковните среди упорито се пуска слух, че Неофит ще стане играчка в ръцете на млади митрополити.

"Аз ще се радвам той да опровергае тези слухове, че млади и амбициозни митрополити искат да си прокарват своята линия през главата му", съобщава и Желев.

Според клюката сред Божиите служители причината за избора на Неофит не е случайна. Твърди се, че той е получил подкрепата в гласуването за патриарх от Пловдивския митрополит Николай. Попът с часовниците, луксозните автомобили и многочислената охрана нямаше право да оглави православната църква, тъй като няма необходимата възраст. С избора на Неофит той засилва властта си, умуват запознати със ситуацията.
Повечето църковни служители са на мнение, че Неофит е много подходящ за патриарх. Те го описват като възпитан и скромен. Според тях майката е тази, която го приучва на християнски ценности и любов към религията. В същото време той е от митрополитите, които не са забърквани в шумни скандали.

 

 Първо благослови протестиращите

 

Реклама

Първите благословии, които новият патриарх Неофит отправи, бяха към хората, дошли да протестират в центъра на столицата. Главата на българската църква излезе от Синодалната палата към 14,30 часа и поведе литийното шествие към храма "Св. Александър Невски". Облечен в червена мантия със златни орнаменти, патриархът се спираше и благославяше хората, които се бяха събрали да го поздравят. Минути по-късно той влезе в храма, където се проведе и интронизацията му.
Гостите, дошли да гледат церемонията, трябваше да чакат над два часа, тъй като първоначално бе обявено, че ще започне в 12 ч.



Любимецът на Максим

Неофит е спряган и като истинския наследник на дядо Максим и заради симпатиите на предходния глава на църквата към него. Лично патриарх Максим го ръкополага за йеромонах през 1976 г. в любимия му Троянски манастир.

Светското име на Неофит е Симеон Димитров. От 2004 г. е Русенски митрополит. Роден е в София на 15 октомври 1945 г. Образованието си получава в столицата и в Москва. Бил е ректор на Духовната академия, а след това и декан на Богословския факултет към Софийския университет.



С досие към Държавна сигурност

Неофит е един от митрополитите, за които Комисията по досиетата през януари 2011 г. обяви принадлежност към бившите тайни служби. Досието му обаче е чисто. Запазени са 16 листа, в които няма писмени следи от владиката.

В досието му пише, че "произхожда от силно религиозно семейство на баща железничар и майка чистачка и че е бил пълен отличник и в Духовната семинария, и в академията".
Веднага след 10 ноември 1989 г. по негово желание е изваден от списъка на кадрите на бившата Държавна сигурност.

"В него настъпи колебание за необходимостта от продължаване на контактите с органите на ДС. Въпреки положените усилия за укрепването му като агент той категорично отказа да се среща и поддържа връзки с представителите на органите. Своето нежелание мотивира с това, че с настъпилите изменения в политическата обстановка в страната необходимостта от такива конспиративни взаимоотношения напълно отпада", пише за него оперативният му работник.

Службите го наблюдават 19 години, преди да го вербуват. В един от секретните документи, качени на сайта desebg.com, пише, че се е ползвал с подкрепата на патриарх Максим и други висши духовници заради силната му привързаност към църквата и дълбока религиозност. Близък е с епископ Йосиф и е под негово влияние.

Реклама
Реклама
Реклама