Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799179 www.bgdnes.bg

Протестиращият в София Емил Славов (24 г.): Властта трябва да се страхува от хора

- Защо излязохте да протестирате?

- Аз излязох основно за подкрепа на гражданското общество в България. През последните години гласът на гражданите не се чуваше. Време е да ни чуят - затова подкрепям протести всякакви, разбира се, стига да са разумни. Хората не трябва да се страхуват от управляващите, а управляващите да се страхуват от гражданите.

- Вярвате ли, че протестите що доведат до някаква реална промяна?

- Трябва да има промяна. Протестите трябва да се превърнат във форма на контрол на управлението.

Реклама

- Какво конкретно очаквате да се случи?

- Няма как една маса да определи конкретни искания. Хората от недоимък и безпаричие са излезли по улиците, а работата на политиците е да решат проблемите. Не може да се очаква от протестиращите да дадат решението - те само показват симптома. Един човек като е гладен, беден и необразован, не може да очакваме да обясни какво е брейди облигация или как се образува цената на тока. Задача на политиците и експертите е да разрешават проблемите. Затова не трябва да се казва, че протестиращите не знаят какво искат.

- Одобрявате ли решението на Бойко Борисов да си подаде оставката?

- Въпреки тази оставка ние продължаваме напред. Всяко едно такова действие има плюсове и минуси. Аз подкрепям оставката, защото още от началото не бях съгласен тези хора да ни управляват. Това е лично мое мнение.

- А кой искате да ви управлява?

- Изборите ще покажат, но е нужно да има голяма коалиция между враждуващи партии. Така ще покажат, че не само хората с различни убеждения могат да се обединят, но и партиите. Трябва да се последва този пример на народа. Може да не е за постоянно, а само за две години, но би било решение.

- Стана актуално да се говори за по-засилено гражданско участие в управлението. Възможно ли е това?

- Сега много решения на политиците ще бъдат отхвърлени с лека ръка, защото хората са настроени срещу тях. Няма как гражданите сами да решат проблемите. На протеста се виждат плакатите на много организации, но жалкото е, че дори не сме ги чували. Опитват се да осъществят контрол, но понеже са много малко, никой не ги чува. Напрежението обаче се натрупа и последните седмици изби.

- Има ли отново провокатори на протестите?

- Футболните фенове и хулиганчетата са доста по-шумни. Всяко нещо с плюсовете и минусите - скандират и дават настроение. Стига да няма агресия. Това не може да се контролира.

- Как оценявате действията на полицията по време на митингите?

- Във Варна са постъпили най-коректно полицаите, като са свалили щитовете си. Това показва някаква съпричастност. Полицаят също има семейство и се замисля, когато го целят. Гледал съм южнокорейска полиция за справяне с безредици - те са като римски пехотинци. Страхотна организация - няма биене, няма палки, а само щитове. Може да се вземе пример от тях.

Реклама
Реклама
Реклама