Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799181 www.bgdnes.bg

Васко Кръпката: Народът даде урок на политиците

Кой е той

Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, е легендарен фронтмен на групата "Подуене блус бенд" и флагман на протестите в зората на демокрацията. Роден е на 6 юни 1959 г. в София. Участва в много митинги, протести, свири на барикадата в Дупница и на всички прояви на СДС. Едно от най-известните му парчета е "Комунизмът си отива". Как гледа на протестите след 23 години, ще има ли промяна в България и какво се е променило в барикадите Васко Кръпката коментира за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-н Георгиев, учудвам се, че ви намирам у дома, а не на протеста. Вие бяхте един от флагманите на всеки митинг по време на прехода.
- Ще отида по-късно на протеста.
- А вие лично с какви искания ще отидете?  Хората продължават да скандират "Оставка", но тя е факт. Имат искания, но не желаят да ги коментират с нито една институция, освиркаха и президента Росен Плевнелиев.
- Основното ми искане е политиците да разберат, че има коректив от хората и енергията е жива в тях. Именно тази енергия, която бутна Жан Виденов, преди това събори Луканов - тази енергия е жива. Това искам да видят. А иначе конкретните искания на протестиращите са твърде много и аз не вярвам, че те биха могли да бъдат изпълнени. Има неща, с които съм съгласен, други, с които не съм.

Реклама


- Вашата сметка за ток дава ли ви основание да сте и вие на протестите?
- Естествено, че ми дава основание, и мога да ви цитирам и конкретни цифри. Майка ми е със 147 лв. пенсия и има сметка за ток 185 лв. Това са нещата. Но какво да ви кажа, изобщо тук не става въпрос за една сметка за ток, нещата са много по-дълбоки.
- Факт, има натрупани много неща, но сметките за ток бяха искрата, която подпали протестите.
- Да. Държа обаче много да ви кажа едно нещо и държа да го напишете. Аз лично смятам, че са накърнени руските интереси, и затова мисля, че се получава тази каша в държавата. Не съм съгласен с младежите, които сега протестират, слагайки всички под един знаменател. И не само младежите, хората въобще. Не може да се отрекат тези 23 години и да се говори само за тях, като че ли преди това всичко е било наред. С това не съм съгласен. В последните 23 години според мен са се случили и много хубави неща и България е много по-хубаво място, в много по-добро състояние, отколкото преди 23 години.


- А бихте ли могли от дистанцията на времето да определите кое правителство има най-голяма заслуга за това?
- Не, слушал съм достатъчно "Пинк Флойд", за да започна да правя реклама на който и да било политик. Просто не искам да се слагат под един знаменател, защото това е Бай Ганьо. Той е казал: ДВсички са маскариУ. А аз съм на страната на Алеко, който е измислил Бай Ганьо, за да осмее тази черта на българина да слага всичко под един знаменател.
- Казахте, че са засегнати руските интереси. Ден преди да хвърли оставка, премиерът Бойко Борисов разговаря с Владимир Путин. Подозирате ли, че има връзка между този разговор и оставката?
- Това не можем със сигурност да го разберем, няма как да знаем какво се случва по високите етажи на властта. Аз лично нито се интересувам, нито искам да знам. Но за мен е факт, че всичко се случи, след като правителството показа категоричното си нежелание да се следват руските интереси. Също така и интересите на ДПС бяха доста поокастрени и смятам, че е важно и това да се знае.


- Бихте ли участвали в тези кръгли маси, организирани от протестиращите, на които се обявяват исканията им, при положение че сред тях лъснаха стари муцуни от политиката?
- Категорично не. И ще ви кажа защо - на стената си имам 15 албума, подготвих сега 16-ия си албум. Моята работа е да пиша песни и да пея, аз си знам мястото в живота.
- Тогава как ще коментирате ваши колеги, които решиха да се изявят на тези прояви, нима им е замирисало на власт?
- Виждал съм много такива хора. Нищо ново под слънцето.
- Какво очаквате да се случи оттук нататък в държавата?


- Бил съм свидетел на много размествания на пластовете. Смятам, че е важно хората да гласуват на следващите избори. Не би могло да се получи обаче едно от основните искания на протестиращите - да се управлява България без партии. За съжаление е така. Ако има 5000 човека, които искат нещо, те ще излъчат едни пет, които ще ги представляват, те няма да се казват партия, а сдружение, организация, няма значение. Все пак, когато протестираме против конституцията и за промяната й, ние трябва да сме я чели. Апелирам към хората да прочетат конституцията, за да са наясно против коя точка от нея протестират и кое искат да се промени. Второто нещо е да се запознаят с предизборната платформа на партиите.

Аз когато гласувам, а винаги го правя в последните години, когато имам това право, знаете, по времето на комунизма нямах това право, тогава гласувахме насила и печелеха с 99.99%. То тогава нямаше и за кого да се гласува. Сега имаме всички право на глас, но когато отиваш да гласуваш, трябва да се запознаеш поне с част от предизборната платформа.
- Но и да знаеш кое от обещанията би могло да се случи?
- Това обаче няма как да го знаем. Но да не забравяме, че власт щ1 е медията. Вие. Защото всичко е въпрос на нагласа, настроение. Аз това, което го работя, е, за да помогна на хората да имат една по-добра нагласа, да взимат сами живота си в ръце, а не да чакат някоя партия или държавата.
- Говори се, че на протестите има платени провокатори. Вие сте на фронта, както се казва, на повечето протести, разпознавате ли лица, които винаги са там, без значение срещу кого са недоволствата?
- Не вярвам в тези конспиративни приказки, че се плащало на провокатори, но вярвам, че винаги има така наречените деца на слободията. Това са деца, които през последните 23 години, откакто дойде демокрацията, кагебарската демокрация, са деца, възпитани от чалгата, слободията, мутрите.


- И надали някога са плащали ток, тъй като още го плащат родителите им.
- Така е. Те просто седят там, гледат едни ченгета и викат - хайде да смажем ченгетата. Полицаите пък си казват - ей сега пък ние ще ви покажем как ще ви набием. Това са глупости, които винаги са съществували.
- А смятате ли, че има спонтанност в онези, които протестират прокабинета и в подкрепа на Бойко Борисов?
- Да. Имало е винаги такива неща. Имаше митинги на сините на единия площад, на другия пък бяха червените. При Жан Виденов си имаше митинги на червените бабички, които си го подкрепяха. Разбира се, нормално е партията да подкрепя премиера, той излезе пред тези хора, а не пред тези, които протестират против него. Не вярвам, че се плаща и организира, има спонтанност, винаги ще я има.


- Вярвате ли, че най-накрая нещо ще се промени, или и този път всичко ще се отлее в обичайното русло?
- Аз вярвам най-вече в двете си ръце и че докато съм здрав, ще мога да свърша нещо, за да успея да си платя тока. Вярвам в бъдещето на България и в младите хора, защото те не са били пионерчета и чавдарчета. Вярвам в свободния и прозападен път на България, защото, каквото и да си говорим, хората на Запад живеят една идея по-добре. Вярвам, че България и сега ще се оправи. Пролет идва все пак.
      

Реклама
Реклама
Реклама