Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799202 www.bgdnes.bg

Доган е зле със сърцето!

КОЙ Е ТОЙ

Осман Октай е роден на 29 август 1952 г. в с. Чернолик.
През 1972 г. е завършил Полувисшия медицински институт в Хасково. От 1990 г. е в политиката. Четири мандата е бил народен представител. Дълги години е бил зам.-председател на ДПС. Председател на закритата вече партия Движение УДемократично крилоФ.

Димана ДОЙЧИНОВА

- Г-н Октай, инсценировка ли беше покушението срещу Доган, както смята голяма част от обществото?
- Категорично не смятам, че ДПС има пръст в този цирк. Много е наивно да се мисли, че те сами са си спретнали това представление. От записите ясно личи, че Доган едва не се изпусна в гащите от страх. Ако има задкулисни намерения, то авторите са съвсем други. Може да е намек към Доган, че му е време да се оттегли.
Интересното в случая е друго - как така пред най-пазения човек в цяла България се озова младеж с пистолет, опрян в челото му. Това е истински парадокс. Не че подобен инцидент е прецедент - това се случва на много места по света, но конкретно Доган е пазен повече от Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Георги Първанов. Не ми се вързва реакцията на НСО. Ако е тяхната вината да проспят това действие, значи тази служба трябва моментално да се закрие, защото е нефективна, неграмотна, неспособна. Харчат се толкова много пари от парите на гражданите, а нищо не вършат реално. Ако обаче те са знаели какво ще стане, проблемът добива съвсем друго измерение...

- Познавате Доган от 1990 година, как смятате се чувства той в момента?
- Изплашен, като всеки нормален човек. От сигурни източници разбрах, че и без това е зле със здравето напоследък. Често му се налага да посещава болници заради сърдечни проблеми. Дано не завърши като Мишо Бирата.

- Наистина ли пишете книга, в която се каните да опишете мръсните игри зад политическата сцена?
- Да, имам такава идея. Има доста интересни неща за разказване.

- Каква е реакцията на Турция след покушението? Западните медии имат краен прочит на случката - че са опитали да ликвидират пазител на етническия мир.
- В Турция са отлично запознати с "модела Доган". Реакцията им не е емоционална, защото ДПС много отдавна е партия, изпаднала както във вътрешна, така и във външна изолация.

- Не ви ли е страх, че говорите открито срещу бившите си съратници?
- Не, иначе щях ли... Разказвам всичко това, защото ДПС не работи за бедните мюсюлмани, за средната класа. Партията работи за личното облагодетелстване на своите. Те гледат на обикновения човек единствено като на избирател, на един прост електорат. Населението е малтретирано и физически, и психически. Който се опълчи - бива пребиван, някои семейства дори са изселвани от населените си райони, за да не влияят на останалите. Под психически имам предвид, че Доган умело ги манипулира. Той казва - вие сте заплашени, вие сте дискриминирани, вие това, вие онова. Всъщност така ги държи в страх. По този начин играе върху етническата карта. Опитва се да внуши на отрудените хора, че ДПС олицетворява всички мюсюлмани, и ако ДПС е застрашено - под опасност са и те.

- Как според вас ще се развият събитията насетне?
- Да поеме щафетата Лютви Местан бе повече от логично още преди години. Той е добър оратор, интелигентен човек, работили сме заедно преди години. Наивно е обаче да се смята, че Местан може да замести по някакъв начин Доган. Не казвам, че няма качества, просто няма неговите качества. Формално може и да стане председател, но човекът, който ще дърпа конците в партията остава Доган. Това ще стане възможно благодарение на т.нар. пожизнено почетно председателско място в ДСП, отредено чисто юридически на Доган. Все още не е ясно какви правомощия и функции ще има. Той може да продължи да "коли и беси". Ако не беше това почетно място, биха могли с времето да го изолират и отритнат, но на този етап не виждам как ще стане.
Сигурен съм, че съвсем скоро самият Местан ще започне да говори по друг начин, ще се сбогува с премереното си говорене и ще започне да го раздава по-тежко. Ще видите как самият му маниер ще стане по-остър, за да респектира.

- Винаги сте твърдяли, че самобуйството на Ахмед Емин в Сараите на Доган всъщност е убийство, защо?
- Познавах отблизо Ахмед Емин. Това бе един изключително привързан към жена си и децата си мъж - умен, честен, на моменти чувствителен. Кой би отишъл да се застреля в къщата на началника си? Емин вършеше цялата работа на Доган, той контактуваше както с властта и министрите, така и със спонсорите на движението, събираше парите, отговаряше за много неща. Случаят се позабрави, но трябва да се знае, че някой имаше интерес този човек да си замине.

- Вие знаете ли за заплахи за живота на Доган?
- В една сренограма от юли месец на 2011 година Иван Костов пита Бойко Борисов защо държавата продължава да охранява Сергей Станишев, Ахмед Доган и Румен Петков. Костов посочва, че това е изключително скъпо удоволствие от парите на данъкоплатците и пита какви са мотивите на държавата толкова години да ги охранява. Тогава Борисов му отговаря, че за периода от 2006 до 2011 година са получени общо 12 сигнала за заплаха за ликвидиране на Доган. През 2005 е получена информация за създаване на бойна група в Истанбул с цел ликвидирането му, подкрепяна от отцепници на ДПС. Визират, предполагам, и мен в това число, което е направо смешно. Сигналите били актуални и към днешна дата, заради което НСО не се отделяла от Доган.

- Защо казвате, че може да стане опасен?
- Защото е изнервен, изплашен, озлобен. Този човек има огромна власт, може за секунди да стори каквото си науми. Години наред той управлява управляващите. Скандалното му изказване, че той разпределя порциите в държавата е абсолютно вярно. Не бива да се подценява ума му, хитростта му, ловките рефлекси. Много политически анализтори омаловажават интелекта му, което е грешка, защото той е играч на много високо ниво. Е, вярно че избива и големи комплекси, заради което се хвали, но като цяло е изключително прецизен.

- Колко години не сте се виждали очи в очи?
- Повече от 11. Едва ли се е променил. Познавам му дори червата, колкото и грозно да звучи. Пред мен е разкривал доста емоционални състояния, плакал е, напивал се е, крещял е, смял се е. Разделихме се в политиката, защото аз не одобрявах намесата на мутренските структури в партията. Всъщност, сега като се замисля, нито един в ДПС с българско име не е случайно там. Всеки българин в движението е представител на някоя мафиотска структура.

- Случвало ли ви се е да го изкарате извън релси?
- Да, веднъж буквално това целях. Казах му, че политиката не е като личния му живот, където един ден се жени, после се развежда, после пак се жени... Тогава го заболя много, защото личния му живот е слабото му място.


- Казвате, че след появата на явлението "Атака" ДПС бележи възход, защо?
- "Атака" и ДПС са си взаимно нужни и вече неделими елементи. Това се доказва с броя на депутатските мандати в парламента, след като на хоризонта се появи Волен. През 97 година, в 38-ото Народно събрание ДПС има 19 места. През 2005 година, в 40 Народно събрание, ДПС прави 34 мандата.  Една националистическа партия винаги обединява мюсюлманите да гласуват повече за своите. И, разбира се, обратното.

- Прогнозата ви за идните избори?
- ДПС в бъдещото Народното събрание изобщо не може да бъде под въпрос.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама