Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799220 www.bgdnes.bg

Бойко Борисов обиден на всички

Служебният кабинет готов за 8 март

Бойко обиден на всички

Премиерът: 10 секунди държах мандата, да си го взимат Станишев и Доган

Надя Панкова

Премиерът Бойко Борисов е сърдит на всички.
На срещата в президентството вчера, когато ГЕРБ върна мандата, връчен от Росен Плевнелиев, Борисов дръпна горчива и гневна реч. В нея той обвини БСП и ДПС, че са го свалили с метеж, а медиите - че нарочно са го подкрепяли, за да изглеждало, че има контрол върху тях.


Премиерът в оставка призова БСП и ДПС да вземат мандата от президента, тъй като са едно цяло, и с ирония изреди успехите, които очакват държавата при служебно управление на Станишев и Доган.

Реклама

"Предлагам ДПС или БСП, те са едно, да вземат мандата. Аз 10 секунди го държах и го върнах на президента. Ето, взимат го и те ще проведат изборите, те ще имат вътрешен министър. Досега съм се явявал на избори винаги когато те са били на власт и винаги съм ги бил. Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, няма да могат да си заметат следите, ще вдигнат пенсиите незабавно, ще има нов състав на ДКЕВР, сметките ще свалят с 50%,  Станишев ще отиде в Брюксел, за да наложи вето на Европейския съвет.

Ето, аз от първия ден вдигнах пенсиите, Станишев само взе решението. Затова му казвам - ела и вдигни пенсиите, вдигни на хората доходите, така както аз направих. Сега ще му видя антикризисните мерки на Станишев и Корнелия Нинова", занарежда премиерът в оставка.

Борисов бе видимо огорчен и обвини и медиите, че нарочно са го подкрепяли, без той да иска това. "Някои от вас брутално ни подкрепяха, без да имаме никаква нужда от това. И аз съм се чудел защо го правят, а това е било пак за пред Брюксел, за пред хората, за да излезе, че ние контролираме медиите. И сега видяхте как се обърнаха, колко ясно стана, че това е било целенасочено", сопна се Борисов. Той бе категоричен, че правителството е паднало след добре организирани провокации и метежи.

"Но ви гарантирам, че те свалиха правителството с метеж, използваха бедните хора, вкараха провокатори в тях и не по конституция ни свалиха", заяви още премиерът. Той обаче настоя парламентът да продължи работа и обеща да осигури 20 депутати от ГЕРБ за кворума. Станишев, Доган, Костов и ДАтакаУ имат 101 депутата. "Аз гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и да работят до когато искат. 20 души, но това означава Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа. Аз гарантирам 20, за кворума, това е отговорно, това мога да направя. Ако те са уверени, че ще спечелят изборите, защо два месеца да има безвремие", заяви още премиерът. Той заяви, че е абсурдно да го наричат диктатор, тъй като "кой диктатор връща сам цялата власт".


Междувременно стана ясно, че служебният кабинет ще е готов навръх Деня на жената. Най-вероятно тогава ще се разпусне и парламентът, разказаха за "България Днес" от "Дондуков" 2. Президентът Росен Плевнелиев обяви вчера, че на 4 март, понеделник, ще обяви приоритетите на служебния кабинет, а на 6 или 7 март ще е готов със състава му. При така създалата се ситуация най-вероятно изборите за следващ парламент и правителство ще са на 28 април, коментираха депутати. Причината е, че по конституция новите избори трябва да са най-късно до два месеца от разпускането на парламента,  което се очаква да стане с обявяването на служебното правителство.

Президентът обяви още, че в сряда ще даде мандата на БСП, а в петък - на ДПС. Държавният глава ще направи обръщение пред депутатите в четвъртък. В него той щял да даде пълна яснота по процеса оттук нататък - ден по ден. Той отказа да коментира лансираните в медиите имена за бъдещ служебен премиер и кабинет.

 

НСО пази колата на
премиера от медии

Стойте настрана, не се приближавайте до колите. Така се обърна един от охранителите на премиера в оставка Бойко Борисов към медиите. От НСО забраниха на чакащите Борисов пред президентството да стоят на по-малко от 2-3 метра от кортежа му. Доскоро журналисти и дори обикновени граждани можеха да си позволят да се приближат на сантиметри до колата на Борисов.

Реклама
Реклама
Реклама