Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799314 www.bgdnes.bg

Още година ще пием горчилката на Дянков


Димана ДОЙЧИНОВА

- Г-н Нейков, протестите в държавата само заради високите сметки за ток и парно ли са?
- Всъщност за всичко - всеки излиза да изкаже собствената си болка, най-вече заради ниските доходи. Народът не е обеднинен само около темата "ток", при всички положения обедняването е първопричината за срива в доверието и нарасналото недоволство.

- Според вас в какви стойности е достигнала реалната безработица, а не тази която изнасят от НСИ и Агенцията по заетостта?
- НСИ дава данни за близо 600 000 безработни, което ще рече, че отдавна сме минали половин милион. От тях 200 000 са т.нар "отчаяни безработни" - това са хората, които дълго време не са се реализирали на пазара на труда, не търсят работа, защото не вярват, че държавата може да им я предложи. Реално безработните са около 17%, което е един сериозен дял...

Реклама

- Знам, че открай време не обичате да коментирате работата на свои колеги, но все пак - греши ли някъде Тотю Младенов, как се справя той като социален министър?
- Оценка не мога да дам аз, а премиера Бойко Борисов. Но държа да кажа, че големия малшанс на днешния социален министър се нарича Симеон Дянков. Голяма част от хубавите идеи на Тотю Младенов и екипа му бяха съсичани в зародиш от финансиста. Почти никога Дянков не даваше аргументи на Младенов защо реже пари, защо не се приемат промени и т.н. Имам чувството, че правеше нещата на инат и все подъържаше тезата, че трябва да има фискална стабилност. В един момент тази теория започна да звучи не на място. Стабилността имаше своя цена - това са тези стотици хиляди хора по улиците, обеднели, неспособни да си покриват разходите за ток, парно, вода, храна... Това, което експертите предупреждаваха, че замразяването на доходите, спада на покупателната способност заради инфлацията, ще доведат до социален срив - никой от финансовото не искаше да чуе за това. А сега го виждаме по стените на министерството - те са омазани с домати, банани, яйца...

- Т.е според вас оставката на Дянков не е панически ход на Борисов, а едно закъсняло решение?
- Всяко едно действие насетне винаги ще бъде свързвано с наближаващите избори, независимо дали решението е обмисляно преди години или сега. Надписът "Това е предизборен ход" е неминуем, къде справедливо, къде не. Въпросът е да вземаш решенията навреме, иначе после няма ефект, когато се изпусне момента. Така че за Дянков ще ви отговоря така - да, решението е закъсняло и смяната му чисто практически не променя нищо, защото и бюджетът, и финансовата рамка, са на Дянков. Ние ще продължим да живеем с икономическата философия на Дянков. Стискам палци на Томислав Дончев от все сърце, само че ако иска да промени нещо след две седмици трябва да внесе закон за актуализиране на бюджет 2013. Иначе той просто ще кърши ръце и с нежелание ще изпълнява това, което Симеон Дянков е предвидил, а парламентът е приел.

- Ако обаче ви върна назад във времето - Дянков дойде с блестяща биография и големи надежди за успех. Посочете кои негови грешки смятате за основни?
- Част от проблема е в академичните му представи за управлението на един бюджет. Не просто бюджет, а бюджет на държава в преход и с икономика в криза. Нещата от живота са различни и много сложини, те се разминаваха с неговите представи. Народът много правилно е казал, че не всичко, което хвърчи се яде. В този смисъл няма как да спестя, че на Симеон Дянков му липсваше практическата подготовка преди да поеме финансовото ведомство.

- От Атака са убедени, че пари има, заплатата може да стане 1000 лв, а минималната пенсия 500 лв. Как виждате едно такова твърдение?
- Това е по-скоро надежда, а не реалност. Не виждам как може да стане. Чиста илюзия.

- Не мога да не ви попитам за майчинските добавки, които се отвързаха от минималната работна заплата и остават в размер на 270 лв...
- Много наболял въпрос. Смятам, че това бяха последните съчки в социалния огън, който гори в държавата. Няма никакво основание за такъв глупав инат по отношение на детските добавки. Дори не ставаше въпрос за много пари, Дянков пак се запъна.

- Пенсиите се вдигат от 1 април между 5 и 22 лв., правилна ли е тази политика на осъкдно увеличение?
- За огромна жалост и тук се наблюдава същата тая политика на Дянков да замрази парите, за да се запази финансовата стабилност. Такова увеличение обаче е плачевно. В тези 4 години не се случи нищо кой знае какво, освен народът да обеднее до просешка тояга.

Реклама

- Надявате ли се някой все пак да довърши реформите, които вие започнахте навремето, но така и не се реализираха в завършен вид?
- По отношение на реформите в едно общество важи друг принцип - че както и да се завъртиш, гърба ти все си остава отзад. Може да се правиш, че няма нужда от реформи, но като се отлага те стават скъпи и належащи. Забавените реформи се плащат прескъпо от обществото.

- Ще важи ли принципът за горещия картоф в ръцете на новия финансов министър?
- Няма да му е леко в никой случай. Най-малкото защото поне още година ще пием от горчивата чаша на Дянков.


КОЙ Е ТОЙ

Иван Нейков Нейков е социален експерт и бивш действащ политик. Роден е на 17 април 1955 в Хасково. Завършва право в Софийския университет и до 1990 г. работи като инспектор юрист в Главна инспекция по труда. От 1990 до 1997 е последователно завеждащ правен отдел в КНСБ и заместник-председател на синдиката. Назначен е за министър на труда и социалните грижи в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Остава начело на министерството, вече преименувано на Министерство на труда и социалната политика, и в правителството на Иван Костов.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама