Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799541 www.bgdnes.bg

Следователят Веселин Мартински: Не знаем кой е вторият убиец на Белнейски!

"На този етап няма да има втори обвиняем по делото за убийството на Христина и Росица Белнейски. Предполагам и се надявам да стане ясен и вторият извършител на това жестоко престъпление, но едва ли ще се случи сега". Това прогнозира пред "България Днес" следователят Веселин Мартински, който работи по заплетения случай за убийството и изнасилването на двете сестри.
Росица и Христина Белнейски  бяха открити мъртви и голи от овчар в местността Грамадите на 28 януари 2006 година. На първи юни 2009 година за изнасилването и убийството на двете момичета бе обвинен 24-годишният тогава Лазар Колев. Това стана, след като излязоха резултатите от ДНК експертизата, направена в Института по криминалистика в София. Според изследванията под ноктите на Росица и влагалището на Христина е открит биологичен материал от Лазар Колев.
"На базата на доказателствата Лазар е убиецът на сестрите Белнейски и той пак ще бъде осъден. Делото бе върнато от ВКС, за да се доуточнят част от доказателствата. Това обаче не означава, че Лазар Колев ще бъде оправдан. Иначе защо твърди, че не ги познава, а негов биологичен материал е намерен по телата им?", допълва следовател Мартински.
Той обясни, че е до момента Колев не е дал логични обяснения защо се е отървал от колата, с която се предполага, че е возил Христина и Росица няколко дни след престъплението.
"Колата му е била подарена от дядо му месец преди убийството. Той обаче я продава неочаквано в София. Обяснението му е, че вече не харесвал возилото, което е несъстоятелно", категоричен е Мартински.
Срещу Лазар Колев свидетелства и затворникът Владимир Савов-Иширковеца. Той твърди, че в момент на слабост на карето за разходки в затвора Лазар му споделил как убил двете сестри.
Така Лазар бе осъден на доживотен затвор без право на замяна и 400 хиляди лева кръвнина по гражданския иск на родителите Стоимен и Фани Белнейски.
Следователят Мартински категорично опроверга твърденията в медиите, че вуйчото на Лазар Колев е замесен в престъплението. Подобни хипотези се появиха, след като стана ясно, че заможният роднина Паун Лазаров се е опитал да подсигури алибито на племенника си, когато разбрал, че полицията го търси за разпит. Според версията на Лазар Колев той е прекарал нощта, в която са убити сестрите, с приятелката си Виолета Витевска, с пастрока й Стефан Боев и майка й Валентина Димитрова. Според обвинението именно вуйчото Паун уговорил гаджето на Лазар и близките й да потвърдят пред разследващите, че той е преспал у тях в нощта, когато са били убити Христина и Росица. Лазар е разпитан от полицията в Пазарджик на 10 февруари и представил непоклатимо алиби за нощта на убийството. Същата вечер водил Боев, Витевска и Валентина Димитрова на ресторант. Дал им и 200 лв., като им обяснил какво точно да говорят, ако ги извикат в полицията. Показанията му били потвърдени на 20 февруари от Стефан Боев и Виолета Витевска, която тогава нямала навършени 13 г. Всичко това е записано в обвинителния акт от пазарджишката Окръжна прокуратура. В края на 2008 г. Боев, Витевска и Димитрова   признали пред съдия, че са излъгали и са изградили на Лазар фалшиво алиби за нощта на убийството на двете сестри.
"Направихме една окончателна експертиза на ноктите на Христина и Росица. Под ноктите на едната сестра беше останал малко материал, а под ноктите на второ момиче вече няма нищо. Това е, защото ДНК експертизата е деструктивна - иззетият материал се унищожава по време на изследването. Това обаче не означава, че направените в началото експертизи нямат стойност. Напротив", обясни експертът. Той е категоричен, че всички експертизи, направени досега, ще бъдат зачетени от съда. 
За съучастника на Лазар Колев се води отделно разследване, което още не приключило. Доказателствата обаче не са достатъчно за повдигане на обвинение, категоричен е Мартински. Открит е биологичен материал от друг мъж, но все още не е ясно кой е той. Почернените родителите Фани и Стоимен Белнейски пък поискаха от върховните магистрати връщане на делото именно за да бъде установен вторият убиец на децата им.


Престъплението

Според обвинението в нощта на 28 януари Лазар Колев случайно качва в колата си сестрите Белнейски. Оставя малката Христина при свой приятел и остава насаме с голямата в автомобила си „Фолксваген Пасат“. Лазар е бил пиян и поискал да прави секс с девствената Росица, а тя отказала. Тогава той я пребива и брутално изнасилва, е версията на прокурор Димитрия Ганчева. Росица скача от движещата се кола в стремежа си да се спаси. Колев решава, че Росица може да се разприказва за изнасилването, затова я убива с множество удари, нанесени с ръце, крака и тъп ръбест предмет с неголяма ударна площ. Жертвата изгубила съзнание, а по-късно починала. В този момент Колев си дал сметка, че по-малката сестра Христина Белнейска знае с кого е тръгнала кака й. Решава да убие и нея. След като пребил и Христина, я изнасилил, като притискал шията й и нанасял серия от удари в областта на главата, гърдите и корема. Христина изпаднала в безсъзнание. Тогава Колев подкарал към местността Грамадите край Пещера, където първо завлякъл тялото на полумъртвата по-малка сестра навътре в склона. Там я доубил, като притискал главата й в замръзналата земя, за да се задуши.

Вуйчото Паун Лазаров:
Два пъти ми правиха тестове!

"Два пъти са ми правени ДНК тестове във връзка с убийството на Белнейски и те са отрицателни", коментира през 2011 година заможният роднина на Лазар Колев- вуйчо му Паун Лазаров. Тогава той подчерта, че не познава сестрите Белнейски и никога не ги е виждал. Освен това уточни, че два пъти са му правени ДНК тестове, които са доказали, че той няма връзка с престъплението. Паун Лазаров каза също, че плаща хонорарите на адвокатите по делото, тъй като сестра му няма пари за това. Той допълни, че не вярва племенникът му да е виновен. "Това да накараш някой да лъжесвидетелства е престъпление и аз би трябвало да съм заключен", възмути се роднината.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама