Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18003208 www.bgdnes.bg

Край уникална джамия в Родопите: Магически камъни в гробище лекуват тежки болести

Провирало сбъдва най-съкровените желания

Чудотворни камъни в турско гробище лекуват тежки болести! Мистериозните скали се намират край Дървената джамия в родопското село Подкова. Пред всеки от тях има табела с фигурално обозначение как точно болните да се възползват от лечебните им сили.

"Има камък за лекуване на кръста, за главата, за коленете и ставите. Хубаво е да минеш на 6 май, на Хъдърлез. Прави се рано сутрин, още преди изгрев слънце, защото енергията тогава е най-силна", свидетелства пред "България Днес" кметът на селото Хълми Муса.

Реклама

Хъдърлез е пролетен празник в мюсюлманските алиански общности. Съвпада по дата и е сходен с християнския празник Гергьовден (6 май) и е считан за негов еквивалент, но има и някои допирни точки с Великден. На този ден хората, които се докосват до силата на камъните, са хиляди. Всяка година мястото е посещавано от безброй вярващи, които идват не само от различни краища на страната, но и от чужбина. През останалото време от годината магическите камъни също се радват на внимание от страна на хора с всякакви болежки, които искат да се изцерят.

На входа на гробището, което е на 300 метра от джамията, малко встрани от лековитите камъни, се намира и едно магическо провирало. Три пъти трябва да се мине през отвора на камъка, за да се сбъдне онова, за което човек е дошъл. Старите хора твърдят, че камъните отнемат болката и така човек след време оздравява, а провиралото сбъдвало най-съкровените желания. За да бъдат цяла година здрави, посетителите на това чудно място хвърлят монета, завита в част от дрехата, с която са дошли. Затова мястото е осеяно с малки лентички и парцалчета, откъснати от различни облекла.

"Мястото има силна енергия и тя се усеща всеки ден", категоричен е Муса.

Местните вярват и че е грях, ако сечеш дърва в гората край селото. А да се тъпчат билките с крака, е кощунство, защото те лекуват тежки и нелечими болести.

Четете още

Учени твърдят, че див орангутан е използвал растение, за да лекува рана

Учени твърдят, че див орангутан е използвал растение, за да лекува рана

БРАВО! Жена превръща болница в галерия

БРАВО! Жена превръща болница в галерия

Реклама
Реклама