Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18003545 www.bgdnes.bg

Млад библиотекар на 2023 г. Златина Тодорова: Книгата е по-хубава от всяко устройство

Златина Тодорова е библиотекар и носител на приза "Млад библиотекар на годината 2023". На 33 години е и е родом от Димитровград. Завършва висшето си образование във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Български език и география". От 5 години работи в Детския отдел на градската библиотека в родното й място и е сигурна, че е открила своето призвание.

- Златина, отличена сте с почетната награда за млад библиотекар на 2023 г. Как се стигна до това отличие?

Реклама

- Отличието основно се дължи на многото мероприятия, които организирахме с колегите през 2023 г. в Детския отдел. Едно от тях е Дигитална седмица, която имаше голяма посещаемост - около 250 деца в рамките на две седмици. Малчуганите минаха през обучителен период с дигитални очила и писалки. По традиция почти всички първокласници в града празнуват своя "Празника на буквите" при нас и тази година с една от колежките ми бяхме облечени като горски феи. С училище "Любен Каравелов също осъществихме доста проекти - драматизации, презентации на автори и игри. Лятната ни програма и тя беше богата и разнородна с кино, работилници и творчески занимания. По Коледа организирахме тържества с няколко класа, където се превъплътихме в елфи. Работим неуморно.

- Наистина организирате много дейности. Какво ви мотивира да се занимавате с тях?

- Работата с деца. Това да ги гледам как идват в библиотеката с желание да са тук и да четат. Стремим се Детският отдел да е привлекателен не само с книги, а и с други дейности - интерактивни игри и дъска, която е на разположение на читателите, пъзели и компютри. Могат по всяко време да дойдат, да поиграят и да почетат. Това е стимулът - да запалиш детето да посещава библиотеката.

- Очаквахте ли да спечелите наградата?

- Не. Бях изненадана, тъй като конкуренцията беше голяма, имаше номинирани и от по-големите градове. Нашата библиотека е малка, но смело мога да кажа, че не отстъпваме по работа на никоя регионална.

- Напоследък наблюдаваме все по-малко интерес на подрастващите към книгите. Успявате ли да запалите желанието на децата към четенето с мероприятията си?

- Да. Всяко едно събитие е свързано с книга, независимо дали е под формата на игра или нещо друго. Например ако нареждат пъзел, свързан с някакъв приказен герой, като продължение на самата игра децата искат да прочетат приказката, за да разберат какво се случва с него. Като им презентираш книгата по интересен начин, те се връщат и искат да я видят. Не всеки се запалва по четенето, но един доста голям процент от малчуганите, които са прекрачили прага на Детския отдел, се връщат. С всяка година отчитаме все по-голям брой на регистрираните читатели, по-голям брой на посещенията и на взетата литература. Правим си статистика всяка година.

Реклама

- Важно ли е човек да харесва работата си, за да има успех?

- Това е най-важното! Ако човек не си обича работата, я приема като задължение, това е някъде, където ходи всеки ден просто за да получи заплата. Има една известна мисъл: "Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си". Трябва да ти идва отвътре. Нямаш ли желание да работиш с деца, не се получава.

- Избрали сте една не толкова популярна професия в днешно време. Как решихте да се занимавате точно с това?

- Съвсем случайно попаднах в библиотеката, явно това ми е бил късметът. Преди се занимавах с коренно различни неща, но в един слънчев ден съдбата ме "хвърли", така да се каже, в Детския отдел, където си паснах на мястото. Още през първия месец при контакта с децата разбрах, че това е моето нещо и трябва да дам всичко от себе си.

- Хубаво е, когато човек открие призванието си. Защо предпочетохте да работите в Димитровград, а не се насочихте към по-големите градове в страната или чужбина, както правят повечето млади хора в момента?

- Никога не съм имала желание да се реализирам в по-голям град. Тук е семейството ми, детето ми е родено тук, аз също съм родена и израснала на това място и не съм имала амбиции за нещо повече. Вече и като работя на място, което харесвам, не мисля, че има смисъл.

- Имате ли любим жанр в литературата и любима книга?

- Почитател съм на Стивън Кинг. Харесвам стила му на писане и съм прочела почти всички негови книги. От детската литература много харесвам Астрид Линдгрен и винаги препоръчвам на децата "Емил от Льонеберя". Тази книжка сигурно съм я чела 10 пъти като малка. Даже първата година, когато постъпих на работа в библиотеката, я препрочетох наново.

- Защо е важно да почитаме делото на светите братя Кирил и Методий?

- То е в основата на човечеството - без грамотността и знанието просто не сме хора. Децата трябва да се учат на тази писменост, особено с технологиите, които все повече навлизат. При мен в библиотеката минават доста малчугани и забелязвам, че грамотността сред тях не е на достатъчно добро ниво. С всяка година става все по-зле. Трябва да се обръща внимание на този празник и да се насяват тези традиции и това мислене в главите на децата.

- Какво можем да намерим в книгите, което в интернет и на другите места го няма?

- Абсолютно всичко. Цялата достоверна информация, която се търси, е в книгите. Много малко източници в интернет предлагат качествена информация. Самата аз като студентка съм търсила сведения и в интернет, и в книгите и бих казала, че на 95% от информацията в интернет не мога да се доверя. За да сме сигурни, че сме правилно информирани за нещо, винаги трябва да се допитваме до книгите. Просто там е обяснено по един по-специфичен начин. Също така книгите ни дават много повече - богат речник, учат децата как да мислят, как да развиват фантазията и въображението си. Това, което дава една книга, никое устройство няма как да ти го даде, нито телефон, нито телевизор, нито нищо.

Четете още

Сградата на Софийския университет на път да рухне, има нужда от спешен ремонт

Сградата на Софийския университет на път да рухне, има нужда от спешен ремонт

Котаракът Гого фен на Иван Вазов

Котаракът Гого фен на Иван Вазов

Реклама