Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1802170 www.bgdnes.bg

Мутри превземат протестите

Бригади мутри и наркопласьори атакуват гражданските протести срещу монополите и олигарсите. Това се оплакаха пред "България Днес" хора от различни градове на страната. По думите им ударните бригади се финансирали от бизнесмени, близки до БСП. Целта била да превземат митингите и да ги насочат в посока, изгодна за социалистите.

 


Най-бруталният пример за мутренската намеса са протестите в Русе. Атаката започнала в неделя. Дотогава бунтовете се организират от група млади хора, натрупали авторитет покрай протестите за цените на бензина и застрояването по морето. Нещата рязко се променят в неделя с появата на мутрите. Без много обяснения яките момчета се качват на трибуната и със сила измъкват микрофона от ръцете на организаторите.
"Сцените бяха изключително грозни и ужасяващи. Появиха се биячи, който започнаха да ни блъскат. Крещяха да се махаме, защото вече те поемали нещата около протестите", обяви пред "България Днес" Добромир Иванов, който е един от пострадалите при екшън сцените.
На видеоклип, заснет от протестиращите, се вижда как мутрите брутално изблъскват възрастен човек от трибуната и той пада по стълбите.
"Обикновените хора бяха шокирани от случващото се. Някои от тях се опитаха да стигнат до трибуната, за да разберат какво става. Това обаче се оказа невъзможно, защото яките момчета бяха направили кордон около трибуната. Един възрастен човек бе брутално изхвърлен по стълбите. Други са ритани и бити с юмруци", разказват свидетели на баталните сцени.
Според протестиращи безредиците били дирижирани от известен наркопласьор с прякор Мурата. В града той е известен като най-мощния доставчик на амфетамини и трева, а дилърите му разнасят дрогата с колелета. Това става под носа на ченгетата. Според запознати полицейският чадър над Мурата бил спуснат от бизнесмен, прочул се като собственик на известен ресторант в града.
В крайна сметка целта на провокаторите е изпълнена. Виждайки случващото се, обикновените граждани започват масово да се разотиват. Така от над 2000 за минути се стопяват до едва 50 човека.
По подобен начин протичат превземането на неделния протест и в Хасково.
"Митингите се организираха от пенсионерски организации. В неделя обаче на площада изведнъж се появи група млади момчета, които избутаха възрастните хора от трибуната", разказва очевидец. По думите му появилите се младежи са членове на младежкото БСП.
След като не срещат съпротива от пенсионерите, младите социалисти без проблеми овладяват протеста. Веднага след това гражданските искания рязко се променят. Вместо съд срещу монополите новите народни водачи започват да призовават за разстрели и бесилки. Учудващо техният гняв е насочен не срещу правителството или ЕРП-тата, а към прочулия се като върл противник на БСП кмета на града Георги Иванов.
Атаки на мутри е имало и във Варна. В четвъртък група от около 50 здрави момчета изненадващо опита да овладее протеста. Първоначално мутрите започнаха да късат плакатите, призоваващи за оставка на кмета Кирил Йорданов. След това създадоха безредици и набързо изгониха протестиращите. Въпреки намесата им варненци не се уплашиха. В неделя на улиците излязоха над 50 000 граждани, който не позволиха на мутрите отново да опорочат справедливия им протест.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама